Kedves olvasó, idelátogató, bekukkintó! Üdvözöllek virtuális világomban!



2011. március 31., csütörtök

Krémes édesanyámnak


Édesanyám születésnapjára szerettem volna készíteni valamit, ami nagyon krémes, kevés cukorral készül,  és finom. Édesanyám szigorú diétája megszabja, hogy heti 1 tojást fogyaszthat, cukrot majdnem semmit, fehér lisztet minimálisat, és nem szereti a teljes kiörlésű lisztből készülteket. Ilyen paraméterek mellett nem volt könnyű megfejteni, hogy mi is kerüljön az ünnepi asztalra.
Végül eszembe jutott a régi, finom krémes, aminek édesanyám nem fog tudni ellenállni.
Persze nem kaptam krémes lapokat, ezért azokat is magam készítettem el.

A lapokhoz:
2oo g lisz margarin
1 tojás
2oo gr
5o ml víz
1 kiskanál ecet

Nekem úgy tűnt, hogy ez a mennyiség nem elég, ezért egy harmaddal többet készítettem.
A tojást az ecettel, a liszt felével és a vízzel összegyúrtam. A maradék liszttel kérmesre kevertem a margarint.
A kapott gyurmát két részre osztottam és két nagyon vékony lapot nyújtottam belőle. Mindkét lapot megkentem a margarinos lisztes krémmel, majd mindkét lapot, külön külön , felcsavartam mint a bejglit. Fóliába göngyölve, 1 órán át pihentettem, majd ismét kinyújtottam és tepsi hátán megsütöttem a lapokat.
Az egyik lap tetejét késsel megkockáztam sütés előtt, hogy majd könnyebb legyen felszeletelni.

A krémhez
4 tasak vaníliás pudingpor
2 tasak vaníliás cukor
25 dkg cukor -eredeti receptben 35 dkg cukor-
1 liter víz
5 tojás fehérje- eredeti receptben 9 tojás fehérje-

A pudingot  15 dkg cukorral és a 2 csomag vaníliás cukorral lassú tűzön megfőztem. Az 5 tojás fehérjéből és a maradék cukorból kemény habot vertem, a pudinghoz adtam és újabb három percig főztem.

Majd a lapokra helyeztem, folyton az volt az érzésem, hogy biztosan ki fog folyni, de nem így történt, megfelelő keménységű, selymes krém lett belőle. Rá helyeztem a felső lapot, letakartam, és vártam vele míg teljesen kíhűlt. Porcukkkorral szórtam meg a tetejét.

Ebből az adagból nyolc nagy szelet készült, éppen jól, mert nyolcan is vagyunk a családban.
Édesanyám végig sejtette, hogy valami készül, de krémesre egyáltalan nem gondolt.

Már az ebéd elkezdése előtt eltűnt egy fél krémes :)) Édesanyám ellenőrízte a minőséget :))

2011. március 28., hétfő

Briós alapfokon


Briós alapfokon... hát igen, valóban alapfokon...semmi előképzés nélkül... hmmm....merész vállalkozás.
Egyik téli estén olvastam az Erdelyi konyhában, gondoltam milyen csodaszépek, biztosan nagyon finomak, kukucs be a konyhába, van hozzá minden, miért ne ?
Addig nem is volt gond, amíg a tészta kelt, hanem a receptben egyszerűen az állt, hogy brióst formázunk. Jó, jó, de hogyan ? Elő google, images, míg végre kaptam némi infót a briós formázásához. Aztán mert későre járt, a meglévő infóim birtokában, gyorsan hamar megformáztam, ahogy tudtam, az én briósaimat.
Kicsit kezdetlegesek és a tetején sem sikerült igazán a forma,  de annál finomabbak lettek.

 A receptről és a formázás titkairól itt lehet olvasni.

Köszönet a szerzőnek érte :))

2011. március 26., szombat

Narancstorta - Édesapám születésnapjára


Már nagyon régen eldöntöttem, hogy gondoskodni fogok családom egészséges táplálkozásáról. És ez érvényes a süteményekre is. Nem eszünk mesterséges színezékkel készült krémeket, térfogatnövelővel készült piskotát, millió E-vel tartósított és ízesített álfinomságokat. Ha nem is annyira esztétikusak, legalább valamivel egészségesebbek a tortáim és a süteményeim, és nyugodt lelkiismerettel kínálhatom a család apraja nagyjának.

Ez a torta édesapám születésnapjára készült, és egyben a sajátomra is. Most is édesanyám készítette a fő eledeleket, amire mindannyian hivatalosak voltunk, az én részem a tortasütés volt, illetve a meglepetés tepertős pogácsa.

Tél volt, hideg volt, a narancsos tortát gondoltam a legmegfelelőbbnek, és sok narancs volt éppen a konyhában.

A piskotát Edó ötlete alapján készítettem, nagyon finom piskóta lett belőle, ezt a receptet érdemes megtartani. A krémkez már saját fantáziám is hozzájárult, mivel  lehetőleg kevés tejszínhabot szerettem volna használni.

Hozzávalók a piskótához:
4 tojás
20 dkg liszt
25 dkg cukor
1 narancs reszelt héja és leve, ez  1 dl kell legyen
4 evőkanál forró víz
1 csomag sütőpor

A krémhez:
4 dl tej
2 dl narancslé
1 csomag vaníliás pudingpor
6 evőkanál cukor
2 dl habtejszín
reszelt narancshéj

Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukor felével fehéredésig kavartam, aztán kanalanként hozzáadtam a forró vizet, majd a narancs levet, majd a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjéből és a maradék cukorból kemény habot vertem, majd óvatosan összekevetem az előbbiekkel. 45 percig sütöttem, és olyan szép magas lett, hogy három lapra tudtam vágni, eredetileg csak kettőre gondoltam. Időhiány miatt nem mindig sikerül, de jó, ha előző nap megsütjük a piskotát, mert másnap a krém elkészítése és a diszítés is időbe telik.

A krémet így másnap készítettem. Először a 2 dl narancslében és 1 dl vízben, 2 kanál cukorral megfőztem az első csomag pudingpor, ebből sárgás kocsonyát kaptam, ezt kentem a lapokra.
Majd 4 dl tejben, 4 kanál cukorral elkészítettem a második pudingot, hagytam kihűlni és hozzá adtam a felfert tejszínhabot.

A lapokat narancslével öntöztem meg, ez kb 1,5 narancslé, ez nincs a hozzávalókban, aztán kentem a kocsonyát, rá a krémet, lapot, kocsonyát krémet. A külsejét szintén ezzel a krémmel vontam be, és a tökéletlenségek eltüntetése végett, jól megszórtam az oldalát és a tetejét is kókuszreszelékkel. Szép, magas torta lett.

Olyan benyomásom volt, mintha lehavazta volna a tortát, csillógó gyöngyszemekkel és narancsszeletekkel diszítettem, tökéletesen illett a téli tájba.

2011. március 23., szerda

Pórehagyma krémleves


Jó ideje már, hogy szemezek a póréhagymával. Két hosszú, igazán szép példánnyal aztán neki is fogtam a leveskészítéshez. Több recept átbögészése után rájöttem, hogy vagy ez vagy az hiányzik az én konyhámból, ezért csak egy póréhagyma krémleves egyszerűsített változatát készítettem, abból ami éppen kéznél volt.

Ezek kerültek a fazékba:

2 szál póréhagyma
4 nagy pityóka (  a pityóka továbbra is pityóka marad, nála, másképp krumpli :))
2 nagy alma
1 zöldség leveskocka
1 ek olaj
1 pohár tejföl
1,5 liter víz

Így készült:

A póréhagymát karikákra vágtam, az olajjal és kévés vizzel párolni kezdtem. Közben előkészítettem a kockára vágott pityókár éa lamát, a hagymára raktam, felöntöttem a maradék vizzel, és a levekockát is beletéve, főzni kezdtem. Addig főztem, amíg a zöldégek megpuhultak, kb 2o perc, ekkor levettem a tűzről, botmixerrel megzümmögtettem a levest, ahogy Ingó mondja, besűrítettem 1 pohár tejföllel, aztán újból felforraltam.
Tejföl helyett lehet joghurt, ha nem elég sűrű kevés lisztet is tehetünk bele. Tálaláskor megszórtam petrezselyemzölddel és reszelt sajttal.

Egy-kettőre elkészült, egy -kettőre elfogyott.

2011. március 20., vasárnap

Tepertős pogácsa - Édesapám születésnapjára


Ennek a tepertős pogácsának a története és az elkészítése is nagyon hosszú.
Édesapám születésnapjára készültünk, és valami eredetit szerettem volna neki készíteni. Édesapám sem rajong nagyon a túlzottan édes, krémes dolgokért, ahogyan én sem, viszont imádja a pogácsákat, száraz sütiket a tv előtt ropogtatni. Egyik nagy kedvence a tepertős pogácsa, vagy tepertyűs pogácsa, ahogy mi hívjuk.
Történt, hogy ketten mentünk bevásárolni, ezért sehogy sem tudtam belopni a kosárba a tepertőt, mert rögtön észre vette volna. Így tepertő nélkül kullogtam haza. Másnap kiolvasztottam egy darab szalonnát, gondolva, hogy abból lesz tepertő. Lett is, de csak 1o dkg, nekem 4o dkg kellett. Végül sikerült szerezni testvéremtől még egy darab friss szalonnát, így délután két órára kész lett a tepertő, amit le is daráltam. Eredetileg leveles pogácsának szántam, de úgy elfogyott az időm is és a türelmem is, hogy csak sima pogácsát készítettem. Az alaprecept Limarától származik, az elkészítésen változtattam egy keveset.

Hozzávalók

2 dl tejföl
1 dl tej
1 tojás
2 tk. só
12 dkg vaj vagy margarin
60 dkg liszt
1 tk. cukor
3,5 dkg élesztő
40 dkg darált  sós tepertő

Elkészítés
 A fentiekből tésztát dagasztottam,a tepertő kivételével, és hagyatm 4o percig kelni. Ekkor kinyújtottam, képzeletbek három részre osztottam a kinyújtott tésztát. Egy harmadát megkentem a tepertővel, rátürtem a második egyharmadot, ezt is megkentem tepertővel, és betakartam a fennmaradó harmadik harmaddal.  Így kelt 3o percig. Ekkor kinyújtottam, kb 1,5 cm magasra, és kiszaggatam a pogácsákat, tepsibe raktam, ahol ismét keltek 3o percet. Sütés előtt lekentem vizzel lekevert tojássárgával. Ezekből a pogácsákból valamennyire leveles lett, mert mégis csak volt két réteg benne.
Aztán a maradék tésztát összegyúrtam, ebbe teljesen belekeveredett a tepertő, és így szaggatam ki. Ebből lettek a nem leveles pogácsák, ezek látszanak a képen is. 15 perc alatt készre sülnek.

Este 6 fele lett mindennek vége, sok lett belőle. Közben sütöttem egy piskátát is tortának, a család édesebb szájú tagjai részére :))
A pogácsa nagyon gyorsan fogyott, gyorsabban, mint a torta.
Ízre valóban finom, ennél finomabb csak az édesanyám pogácsája, de erről majd a későbbiekben.

2011. március 17., csütörtök

Meggyes rizses süti


Ennek a rizes sütinek a története is annyira egyszerű, mint az elkészítése. A történet azzal kezdődik, hogy megmaradt kb négy csupor  főtt rizs, amit az előző napi ebédhez készítettem. ( Zárójelben legyen mondva, még mindig nem tudom pontosan mennyi rizs elég nekünk egy ebédre, ezért rendszerint nem találom el az adagot.)Kidobni sajnáltam, két Foxi kutyánk, pedig nem igazán kedveli a rizset, inkább a csontra voksolnak.
Ezért gondoltam, hamar összeállítok valamit, amiben felhasználhatom.

Ezeket tettem bele:
4 csupor főtt rizs
3 csupor liszt
4 ek cukor
Fél csupor gríz
1 tojás
1kk sütőpor
Fél citrom reszelt héja
Néhány csepp citromlé
Kevés tej
1 cs vanília cukor

Így készült:

A fenti hozzávalókat mind összekevertam, óvatos mozdulatokkal, hogy a rizsszemeket ne törjem össze. Lágy tésztét kell kapjunk, mint a piskoták tésztája, ha nem elég sűrű lisztettel pótoljuk, ha nagyon sűrű még egy kevés tejet adunk hozzá, de vigyázni kell, sok tejjel foszlós lesz a tészta.
Aztán kalácsformába öntöttem és majdnem egy órán át sütőttem, akkor van kész ha már a perem is jól megsült és a tetején ropogósra pirult a mandula. A tetejére csíkokban meggyet szortam és jól meghintettem mandulával.




Nagyobb babáknak is adható, állaga miatt Ingóka nagyon szerette.
Jó étvágyat!



2011. március 14., hétfő

Ropogós vajas kifli

       Ez a kifli azok közé a finomságok közé tartozik, amelyeket egy alkalommal el lehet tüntetni.  Belül  puha, kívül ropogós, egyszóval isteni.
       Története azzal kezdődik, hogy édesapám mostanság házi vajat is készít, ha úgy adódik kedve és persze házi tejföle. Ebből maradt meg nálunk egy kevés a hűtőben. Kidobni kár és vétek! Megenni  pedig volt friss vaj. Nyomban kutakodni kezdtem Limaránál vajas kifli után, és hát ezen a címen találtam meg ezt a csodálatos kiflit. Kicsit féltem a főzéstől, még sosem próbáltam, de nem ördöngős dolog. Aztán jött csak a nagy meglepetés, amikor a főzéstől megöregedett kiflik, a sütőben szépen keltek, megformásodtak, kigömbölyödtek és ropogósra sültek.
      A házban lebegő friss, ropogós kifli illata pedig leírhatatlan.

Hozzávalók:
3 dl tej
1 tk. só
1 ek. cukor
60 dkg  liszt
10 dkg vaj
2,5 dkg élesztő

Elkészítés

Az élesztőt szokásos módon kevés langyos tejben, kevés cukorral és liszttel felfuttattam és  a többi hozzávalóhoz kevertem. Lágy tésztát dagasztottam, amihez a végén hozzáadtam az olvasztott vajat is, és újból átdagasztottam a tésztát. Aztán  meleg helyen, én a cserépkályha tetején, letakarva duplájára kelesztettem a tésztát. Aztán kiborítottam és 12 labdát formáztam belőle. Minden egyes labdát óvális alakúra nyújtottam, és az eredeti receptől eltérve, megkentem vajjal, majd felcsavartam. Aztán hagytam, hogy a kiflik szépen keljen.

Mikor már láttam, hogy eléggé megkeltek, forró vízben egyenként  megfőztem, minden kifli oldalát fél fél percig. Szűrőlapáttal kiemelve, rögtön a sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem, majd előmelegített sütőben ropogósra sültek.

Ebből az adagból 12 kisebb kifli lesz, nálunk 11 mert fotózás közben Iringó egyet ellopott  gyurmának :))
Ha nagyobb kifliket szeretnénk 8 vagy 1o darabot készítsünk.

Akkor van kész, ha a konyhában finom kifli illat lebeg, a kiflik teteje pedig ropogós.

2011. március 12., szombat

Kakaós csokis kifli


Ez a kakaós csokis kifli nem más, mint a kakaós csiga eredeti receptje, ezúttal kiflinek elkészítve.
A recept azonos a kakaós csiga receptjével, annyi különbséggel, hogy miután felcsavarjuk a nagy kígyót, téglalap alakúra nyújtjuk, majd háromszögű formákat vágunk belőle. A háromszögek nagyobbik felére helyezünk egy kocka csokit vagy egy kiskanál mogyorókrémet, majd a nagyobbik felétől kezdve felcsavarjuk a kifliket. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és duplájára kelesztjük. Gyorsan kisülnek.
Reggelire, felmelegítve vagy hidegen, egy pohár tejjel kitűnő reggeli. Tízóraira is mehet, ha marad belőle :))

2011. március 10., csütörtök

Kakaós csiga

           Ez nem az aminek látszik :) Vagyis az aminek látszik, csak nem az aminek eredetileg készült. Végül ez lett belőle: Kakaós csiga
           Eredetileg Limaránál néztem ki vasárnap reggelire a kakaós kifliket. Mindent szépen előkészítettem, kelt a tészta, és közben az a jó ötletünk támadt, hogy nézzünk egy filmet. Már régen meg szerettük volna  nézi, a Meet Joe Black filmet, ezért be is indult, persze ez nem könnyű vállakozás, Iringóval, délután alvás után és közben sodrásra váró kiflikkel. Na de ügyesen megoldodtuk, kicsit filmeztünk, kicsit vízfestékeztünk, kicsit gyurmáztunk, közben kifliket kellett volna formázni. Ezért az előzőleg  kakaókrémmel felcsavart tésztából nem formáztam kifliket, hanem egyszerűen felvágtam a nagy kígyót, ahogy Ingó nevezi, kicsi csigabigákra. Ez roppant gyorsan ment, bele a tepsibe, be a sütőbe, space, indulhat a film. Két tepsivel készült belőle, és a filmet is sikerült 3 óra alatt megnézni. Szerintem szép teljesítmény volt, hogy ilyen jól összedolgoztunk.
Utána bőven lecukroztuk, aztán a film utolsó 15 percében már csak zavartalanul majszoltunk :)

Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
1 tk. só
1ek. cukor
1 tojás
120 g tejföl
kb. 2 dl tej
5 dkg puha vaj
2 dkg friss élesztő

 A töltelékhez

15 dkg vaj vagy margarin
2 ek. holland kakaópor
3 ek. porcukor
Legközelebb mogyorókrémmel fogom készíteni.

Elkészítés
Az élesztőt a megszokott módon felfuttattam, egy kicsit mikróban meg is melegítettem, így kevesebbet kellett várni, és a hozzávalókhoz adva puha tésztát dagasztottam, amit kb 3o percig hagytam kelni. Ekkor vékonyra nyújtottam, és rákentem a tölteléket, utána felcsavartam, mint a bejglit. Ezt már nem hagytam állni, hanem 1, 5 cm vastagságú csigákat vágtam belőle, és a tepsibe helyeztem. Itt hagytam nőni még majdnem egy órát, aztán be az előmelegített sütőbe. Hamar kisültek, sajnos időt nem tudok, mert közben izgatottan figyeltem a fejleményeket.

Kifli ugyan nem lett, de ezek is nagyon finomak voltak. Édesszájúak több cukrot is tehetnek a töltelékbe. Ingókám nagyon szerette.
Cukor nélkül, így ette Ingóka
Jó sok cukorral , így ettük mi, nyamiiiii :))
Ingóka hőmérővel ellenőrzi elég meleg van e a házban, kb 28 fok volt, ezért gyorsan kelt a tészta.

2011. március 9., szerda

Ha farsang, akkor fánk

       
         Sok éven át meg voltam győződve, hogy én nem tudok fánkot sütni, ezért nem is próbáltam. Meggyőződéseim közé tartozott, hogy igazi finom fánkot csak ugy 5o év körül lehet sütni, mikor már az ember minden csínyját-bínyját elsajátította a kelt tesztának, és ismeri az összes hókuszpókot, amit ilyenkor a tészta fölé kell mondani.
        Aztán egy napon Edónál találtam egy igazi finom receptet, amit azon nyomban ki is próbáltam, bár akkor nem volt farsang. Ettől eltekintve, nagyon hamar elfogott, és valahányszor ezekre a baracklekváros fánkokra gondolok, hmmmm..., kedvem támad fánkot sütni :)

Hozzávalók
60 dkg liszt
4 ek. cukor
1 tk. so
1 citrom  reszelt héja
3,5 dl langyos tej
4 tojassárga
fél üveg rumaroma
3,5 dkg friss elesztő
7 dkg vaj

Elkészítés

A hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk, előtte az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral és lisztel felfuttatjuk. Sima tésztát dagasztunk, majd pihentetjük 4o -5o percet. Aztán átgyúrjuk és kinyújtjuk, majd kör alakú szaggatóval kivágjuk a fánkokat.  Újból hagyjuk pihenni, kb 3o percet.A fánkok tetejét ujjal benyomjuk, hogy egy kis mélyedés keletkezzen, és ezzel a felével lefelé forró olajban sütjük. Mikor barnul, akkor fordítjuk át. Ha fedő alatt sütjük az első fél percben, akkor szalagos lesz a fánk, de ezt újból csak azoknak javaslom, akik lábánál nem sürög- forog egy kis manó.

Nálunk nem lett szalagos a fánk,  de annál nagyobb jókedvvel készült. Ennél jobb gyurma a világon nincs !

A kőleves


Hogy miből lehet levest főzni? Hát sokmindenből... De kőből még én sem próbáltam :))

2011. március 6., vasárnap

Valentin napi torta

Ennek az ünnepnek nincs nálunk hagyománya, nem szoktuk felfújni, mert nem elég egy évben csak egy nap arra, hogy a szerelmet ünnepeljük. Nekünk, egy vasárnap reggeli kávézás is körülbelül akkora ceremónia, mint egy Valentin napi ünneplés. De szeretjük az ünnepeket, és nekem ez jó alkalom volt egy újabb torta kipróbálására. Kint egész nap nagyon hideg volt, ezért kislányom is lekesen segített méregetni, kavargatni, türelmetlenül lesett be a sütőbe, aztán kavargatta a krémet, és elhelyezte a  meggyszemeket, miközben egyet felhelyeztünk a tortára kettőt eltüntetett. Férjem csak kilenc után ért haza, ezért volt időnk bőven :))
Különben, gyerek nélkül, gyorsan elkészíthető torta.

Hozzávalók

A piskotához
25 dkg finomliszt
1 kk sütőpor
3o dkg kristálycukor
4 tojás
csipetnyi só
1,5 dl olaj
1, 25 dl hideg víz
kevés vaj és liszt a forma kikenéséhez

A töltelékhez
2o  dkg vaj vagy margarin
4 ek porcukor
1o dkg darált dió
2 dl tejszín

Szirup
Egy üveg meggybefőtt leve

Diszítés
 Néhány szem meggy
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló

A piskotához a lisztet 2o dkg cukorral és a sütőporral összeforgattam, a tojások sárgáját a sóval, az olajjal és a vízzel krémesre kavartam és a száraz hozzávalókhoz adtam.Aztán a tojásfehérjét kemény habbá vertem és a maradék cukrot hozzáadva az előbbiekhez kevertem, óvatos mozdulatokkal. Tortaformába öntöttem, és kb. 45 percig sütöttem, tűpróbáig. Elég vastag lap lesz, ezért fontos, hogy jól kisüljön.
Miután kisült, hagytam kihűlni, és két lapra vágtam. Aki ügyes, az három lapra is vághatja. Szirup helyett a meggy levével locsoltam meg, így a lapok rózsaszínűre színeződtek.
A töltelékhez habosra kevertem a vajat a cukorral, ehhez hozzáadtam a tejszínhabot és a darát diót. A tölteléket a két lap közé és a második lap tetejére halmoztam, és elsimítottam. A maradék tejszínhabot felvertem, bevontam vele a tortát, az oldalát darált dióval, a tetejét pedig csokiforgáccsal diszítettem, körbe pedig meggyel raktuk meg.
Savanykás ízű, nem túl édes torta lett az eredmény, éppen ezért mindenkinek nagyon ízlett. A tortalap inkább a kavart tészta ízére hasonlít, ezért nem valószínű, hogy tortalapnak még fogom készíteni.

Késő este kaptam egy rózsát is, szóval senki sem mondta, de mindenki készült egy kis meglepetéssel erre a napra  :))

Bazsalikomos mártásos csirke


Az eredmény sokkal finomabb, mint amilyennek sikerült lefotózni. Egyszerűen elkészíthető, gyors lightos kaja, amit a gyerekek is megehetnek.

Hozzávalók ( 2 felnőtt  és 1 gyerek részére)

5o dkg csirkemell
1 nagy vörös hagyma
4 hosszú sárgarépa
1 kanál házi ételízesítő
2 kanál olaj
1 dl tejföl vagy tej
kevés liszt ( ha szükséges)
kevés só
bazsalikom
1 csomag száraz tészta

Elkészítés

A hagymát és a sárgarépát apró kockákra vágjuk, majd a kanál ételízesítővel, az olajjal  és kevés vizzel párolni tesszük. Amíg lefedve párolódik kockákra aprítjuk a csirkemellet, és a zöldségre tesszük, annyi vizzel töltsük fel, hogy lepje el a húsokat is. Rövid ideig pároljuk ( amíg villával a mellhúst szét tudjuk nyomni), sűrítük tejföllel, vagy tejjel és lisztettel, kevés sóval és bazsalikommal ízesítjük. Amíg készült, már ki is főztem a tésztát, a csíkszépvízi tojásos száraz tésztát, ami 7 perc alatt készül el, és nagyon finom, jó minőségű.
Rögtön lehet tálalni, állaga miatt a kicsik kedvence is. A bazsalikom pedig igazán különleges ízet ad a megszokott csirkehúsnak.

Finomságok magyar népmesékben

Gyerekkoromban mindig úgy képzeltem, hogy a királyi udvarokban fennséges falatokat szolgálnak fel, állandóan van sült malac, torta, töltött liba és megannyi finomság. Nem mintha mi éheztünk volna, de a mesékben felszolgált eledelekhez mi csak nagy ünnepnapokon jutottunk hozzá, akkor is csak kiskanállal.
Kislányom nagy meserajongó, az apjával együtt, egyik nap hallom, mint gyermekkoromban, ahogyan sorolján a királyi udvarabn felszolgált finomságokat.
Nosza rajta, én is nézni kezdem a népmsét ( közben kifutott a tej), de a gyerekkori reveláció megérte :))
Jó szórakozást!