Kedves olvasó, idelátogató, bekukkintó! Üdvözöllek virtuális világomban!



2011. május 10., kedd

Sós tehén túró -ahogyan édesapám készíti

Édesapám nem az típusú férfi, aki halászlevet, bográcsot készít vagy tortát dekorál :)) Viszont mindig szorgalmasan elrendezi télire a zöldségeket, mindig ő szállítja fel a pincéből édesanyám által megrendelt zöldséges dobozt, számontartja a zöldséges állapotát, a vetnivaló pityóka mennyiségét és milyenségét, és még sorolhatnám. Van azonban két olyan fontos konyhai mozzanat, amit senki más rajta kívül nem tud megfelelően elvégezni. Az első a kolbászhús meggyúrása disznóvágáskor, a második a túró elkészítése. Mindkettő fontos élelmiszer tartósítására vonatkozik, ezért nem lehet csak úgy elhamarkodni. Alapos kidolgozás, gyúrás, pontos fűszrezés, sózás, és megfelelő kitartás igényeltetik.
A sós túrót mi tehénsajtból készítjük, amit előzőleg megrendelünk a tehéntartó gazdaktól. Miután megérkezik a sajt, szüleim ellenőrzik a minőséget, a  túrónak megfelelő sajt meg kell legyen érve, vagyis nem cspeghet belőle a savó és szép sárgás színe kell legyen. Ha ez nem így van, akkor felszeletelik és egy két nap konyharuhán, pormentes helyen még érlelik. Általában 5-1o kg sajtot vesznek.
Majd lemérik a sajtmennyiséget, és ledaráják, egy nagy edénybe öntik. Majd minden kiló sajthoz egy csapott evékanál darabós sót adnak, aztán következik a gyúrás. Mivel a só fogja tartósítani, ezért fontos, hogy jól össze legyen gyúrva, a kéz melegségétől össze áll a túró. Miután megfelelő az állaga dobozokba rakják, inkább belegyúrják, vigyázva, hogy a felületek között sehol se legyen légüres tér. A tetejére néha vékony sóréteget szórnak és lezárják. Ajánlatosabb kisebb tobozokba is tárolni, mert így egyszerre kisebb mennyiség van megbontva. Felnyitáskor a felső réteget  el kell távolítani, ha a levegővel való érintkezés során megváltoztatta színét( rózsaszínes lesz). Pincében, fagyasztóban, hütőben lehet tárolni az eltett túrót.

Egyéb fortélyok:
-télen kevésbé zsíros a tehéntej, ezért gyengébb sajt készült, tehát gyengébb túró is, ezért jó télire is tartalékolni finom túrót.
- akkor igazán finom a sajt és a túró is, ha nem fölezik le a tejet, amiből készül
- borjúzás előtt és után, a tehenek kevés tejet adnak, tehát tavasszal nehezebb sajtot kapni
- ha jó zsíros a sajt, a túró melegben könnyen megcsípősödik
- ha a megbontott  túrót melegben tartjuk kifújja magat, azaz elkezd erjedni

Tárolás régen és ma :
Régebben fából készült dézsában, mostanság műanyag dobozokban, vagy zacsiba, fagyasztva tárolják
Régebben pincében, hideg szobában, mostanság hűtőben. Kalibáknál fakéregből készült, henger alakú dobozba teszik, szintén fakéreggel zárják be. Ez a fajta tárolás napjainkba már alig használatos, pedig igazán sajátos íze lesz az így tartósított túrónak.

Mit jelent a kékes túró?
A dézsában, ahol levegőt kap a túró, egy gomba hatására penészedni kezd, kékes színe lesz. Különlegesebb íze lesz, igazi ínyencség...

Családunkba ritka, hogy ne legyen eltett túró, és a következő ételekben használjuk: túrós puliszka, lerakott puliszka, melegítés, túrós bóc,  túrós pityóka leves, túrós lángos, túrós pánkó, túrós kifli.

A legfinomabb pedig a friss retek, paradicsom és hagyma friss túróval és szalonnával :))

2 megjegyzés:

  1. Sosem hallottam még róla, de nagyon tetszik! Főleg az egész szertartásossága és romantikája!

    VálaszTörlés
  2. IGAZAD VAN, IGY VAN ÉN IS CSKI VAGYOK DE NAGYON SZERETEM MIND EZEKET AZ ÉTELEKET 10 PONT NÁLAM.

    VálaszTörlés