Addig is néhány általános tudnivaló a csalánról .
( A kép és a szöveg forrása a szatmár .ro)
Húsvét előtti időszakban és tavasszal általában a szervezetnek szüksége van az általános salaktalanításra és a méreganyagok eltávolítására.
Szerencsére a természet ebben az időszakban számtalan tisztító hatású gyógynövénnyel ajándékoz meg bennünket, ilyen például a csalán is. A szezonális növények és zöldségek feltöltik szervezetünk vitamin- és ásványianyag-háztartását, ugyanakkor antioxidáns-, tisztító-, és regeneráló hatásúak. Ebben az időszakban ajánlott minél több salátát, spenótot és csalánt fogyasztani.
Minden bizonnyal sokan emlékeznek még a gyermekkorukban gyakran fogyasztott, csalánból készült levesre vagy főzelékre. Nagyanyáink anno jóval gyakrabban készítették, mint napjaink háziasszonyai. A közkedvelt „paraszti étel" mára sokat vesztett népszerűségéből, egyre kevesebb helyen kerül a családi asztalra. Pedig egészségre gyakorolt jótékony hatásait a népi gyógymód már évszázadokkal ezelőtt felismerte.
A csalán az egyik legideálisabb növény arra, hogy a téli időszakot követően szervezetünket kellőképpen méregtelenítse. Jótékony hatásait szellemi fásultság, vérszegénység és fizikai kimerültség esetén is kifejti. Serkenti a szövetek és a sejtek regenerálódását, ezáltal pedig a sebek gyógyulását-, és az immunrendszert is erősíti. A csalán kalciumban, káliumban, vasban, magnéziumban, A-, C-, K-, U- és B2-vitaminban is bővelkedik. Mivel az általános erőnlét fellendítésében is szerepet játszik, a szervezet egészére jótékony hatást fejt ki. Az egyik legerőteljesebb vértisztítóként tartják számon, regenerálja a véredényeket és sikeresen felveszi a harcot a különböző bőrbetegségekkel és a pattanással szemben is. A népi gyógyászat és táplálkozáskutatók szerint is ajánlanak egy kéthetes csalánkúrát, ami gyógyírként szolgál vesebántalmak, húgyúti megbetegedések, ízületi bántalmak és emésztőrendszeri betegségek esetén is.
Abban az esetben, ha az egy-, vagy kéthetes csalánnal történő salaktalanítást mellőzni szeretnénk, fogyasszuk főzelék, leves vagy saláta formájában, ugyanis ezekben a formákban fogyasztva is hozzájárul az egész kiválasztórendszer felpezsdítéséhez.
Figyelem a csalán fogyasztása áldott állapotban lévő-, és szoptató kismamáknak nem ajánlott.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése