Kedves olvasó, idelátogató, bekukkintó! Üdvözöllek virtuális világomban!



2011. augusztus 26., péntek

Áfonyadzsem /Áfonyalekvár



Szomszédomban egy nagyon életrevaló Jula néni lakik, aki az eltevések, de nemcsak, nagy szakértője. Nem is csoda, hiszen már több mint 75 év élettapasztalat van. Több szokásunk is van, például a kettőnket elválasztó  kerten van egy kiskapu, azon könnyedén járhatunk egymáshoz, nem kell kikerülni az utcára. Ugyanilyen iratlan szabályunk, hogy esős időben beszedjük a kiterített ruhákat, ha a másik éppen nincs otthon. De a legeslegjobb, hogy minden finomságból, amit készítünk viszünk egymásnak egy-egy tállal, üveggel.
Amikor szomszédok lettünk, szintén eltevések ideje volt, és Jula néni hozott egy üveg málnadzsemet. Számomra azért volt különleges, mert a gyümölcsök  teljes egészükben benne voltak, és a dzsem nem volt kemény. Azóta az ő receptjét használom minden bogyós gyümölcshöz, így az áfonyához is.

1 kg megtisztított áfonya
8o dkg cukor
2 dl víz

A vízből és a cukorból sűrű szirupot főzök, állandó kevergetés mellett, mikor már nagyon sűrű,( én ezt egy fuvókával ellenőrízem, amilyen van a szappanbuborék fulyókban, én a leányomtól csentem egyet. Belemártom a szirupba, és ha buburékot lehet fújni, akkor lehet beletenni a gyümölcsöt is. )Beleteszem a gyümölcsöt, és forrástól számítva 15- 2o percet főzöm még, óvatosan kavargatva, vagy csak az edényt rázogatva. Akkor kész a dzsem, ha kanálra szedve, rövid időn belül kissé megkocsonyásodik. Még melegen üvegekbe szedem, aztán száraz dunsztba teszem.
Folyékon dzsem lesz belőle, amelyben  gyönyörűen látszanak a gyümölcsök, és megőrzi szép színét is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése