Kedves olvasó, idelátogató, bekukkintó! Üdvözöllek virtuális világomban!2011. augusztus 26., péntek

Áfonyadzsem /ÁfonyalekvárSzomszédomban egy nagyon életrevaló Jula néni lakik, aki az eltevések, de nemcsak, nagy szakértője. Nem is csoda, hiszen már több mint 75 év élettapasztalat van. Több szokásunk is van, például a kettőnket elválasztó  kerten van egy kiskapu, azon könnyedén járhatunk egymáshoz, nem kell kikerülni az utcára. Ugyanilyen iratlan szabályunk, hogy esős időben beszedjük a kiterített ruhákat, ha a másik éppen nincs otthon. De a legeslegjobb, hogy minden finomságból, amit készítünk viszünk egymásnak egy-egy tállal, üveggel.
Amikor szomszédok lettünk, szintén eltevések ideje volt, és Jula néni hozott egy üveg málnadzsemet. Számomra azért volt különleges, mert a gyümölcsök  teljes egészükben benne voltak, és a dzsem nem volt kemény. Azóta az ő receptjét használom minden bogyós gyümölcshöz, így az áfonyához is.

1 kg megtisztított áfonya
8o dkg cukor
2 dl víz

A vízből és a cukorból sűrű szirupot főzök, állandó kevergetés mellett, mikor már nagyon sűrű,( én ezt egy fuvókával ellenőrízem, amilyen van a szappanbuborék fulyókban, én a leányomtól csentem egyet. Belemártom a szirupba, és ha buburékot lehet fújni, akkor lehet beletenni a gyümölcsöt is. )Beleteszem a gyümölcsöt, és forrástól számítva 15- 2o percet főzöm még, óvatosan kavargatva, vagy csak az edényt rázogatva. Akkor kész a dzsem, ha kanálra szedve, rövid időn belül kissé megkocsonyásodik. Még melegen üvegekbe szedem, aztán száraz dunsztba teszem.
Folyékon dzsem lesz belőle, amelyben  gyönyörűen látszanak a gyümölcsök, és megőrzi szép színét is.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése