Kedves olvasó, idelátogató, bekukkintó! Üdvözöllek virtuális világomban!



2011. április 22., péntek

Egyszerű édes kalács

Húsvétra készülve próbáltam ki ezt a kalács receptet, de azt  hiszem nemcsak húsvétra fogom majd készíteni, hanem hétköznapokra is. Íme az  okok: kevés hozzávaló, gyosan megkel, formázás után elég csak annyi ideig keleszteni amíg kimelegedik a sütő, jó nagy adag lesz belőle, és nagyon de nagyon finom.
Tízóraira vagy kisebb utazásokra is jól jöhet, de lekvárral, vajjal vagy mézzel is isteni finom.
Szóval ez az egyszerű, de nagyszerű kategóriába tartozik nálam.

A recept a youtuberol származik, ott  sós  Húsvéti fonott kalács nak van készítve, én változtattam a cukor só arányon.

Hozzávalók:
1 kg liszt,
5 dkg élesztő,
1o dkg cukor,
1 kk só,
2 db tojás,
5 dl tej,
5 dkg vaj
1 tojás a lekenéshez

Lehet még tenni hozzá kevés reszelt citromhéjat és 2 cs vanília cukrot.

Elkészítése:
Az élesztőből, pici cukorból, tejből és 3 ek lisztből tejföl sűrűségű kovászt készítünk, kelesztjük, ha jó, összegyúrjuk a többi hozzávalóval, a vajat olvasztva adjuk hozzá a végén. Kidolgozzuk, fél órát kelesztjük. Aztán lisztezett felületen hat részre osztjuk, mindenik részt kisodorjuk. Két két sodort rúdből fontam össze a kalácsot, így három nagy kalácsom lett. Ezeket tehetjük kalácsformába is. Én a három kalácsot egymás mellé helyezetem a kiolajazott tepsibe, nem hosszába, hanem  a tepsi szélességének megfelelően, kb 2 cmre egymástól. Kelesztjük 20 percig, lekenjük tojással, 170 fokon sütjük kb. 40-45 percig.  3 gyönyörű kalács lett  ebből az adagból.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom kalács! Megsütöttem húsvétra és mindenki oda volt érte! Könnyű, foszlós a tésztája! Köszönöm a receptet!!

    VálaszTörlés