Kedves olvasó, idelátogató, bekukkintó! Üdvözöllek virtuális világomban!



2011. június 26., vasárnap

Cseresznyés clafoutis -kipróbálva

Kíváncsi voltam a clafoutisra, ezért nézegetés után eldöntöttem, kipróbálom én is. Ezzel a recepttel pedig Aniko játékára is szeretnék nevezni, nagyon érdekes blogot vezet, nyelvészeknek különösképpen, mert  a bejegyzések két nyelven is megvannak. Izgalmas olvasnivaló :))

Kedves magyarországi ismerősömtől kaptsm egy nagy doboz cseresznyét, ebből clafoutisba is jutott bőven. Szép, ropogós, fekete cseresznyék voltak, de kislányom miatt kimagoztam őket.Ezért a kelletnél egy kicsivel nedvesebb lett az alja( annak ellenére, hogy lisztbe forgattam)
 Hozzávalók

3 tojás
1 dl tej
1 dl joghurt
1 kk sütőpor
1  cs vaníliás cukor
kevés reszelt citromhéj
1o dkg cukor
liszt
1o dkg olvasztott vaj vagy margarin
kevés barna cukor
4 marék cseresznye

Elkészítést

4 marék cseresznyét kimagoztam, egy 26 cm átmérőjű pitesütőt vajjal kikentem, megszortam barna cukorral, a cseresznyéket kevés lisztbe forgattam, és a pitesütő aljára helyeztem, teljesen beborítottam az alját.

A tojásokat felvertem, hozzáadtam a cukorot, majd tovább kavartam, aztán a tejet és a joghurtot, majd az olvasztott margarint, a vaníliás cukrot, és a citrom héját is, krémesre kavartam néhány perc alatt, beleszórtam a sütőport,aztán annyi lisztet kavartam hozzá, hogy palacsinta állagú tésztát kapjak

Ezt a tésztát a cseresznyékre öntöttem, egyenletesen elosztottam, előmelegített sütőben 3o percig sütöttem, míg megbarnult a teteje. Tudtam, hogy kihülésig várni kell a szeleteléssel, de ... megvágtuk, és még melegében fele elfogyott. Mikor kihül, megdermed és sokkal könnyebb szeletelni. A másik rész is hamar elfogyott, elkészítés után két órával még mutatóban sem maradt belőle. A fekete  cseresznyék kicsit megszínezték a tésztát, a későbbiekben már nem volt ilyen szép színe.
Nekem a fordított alma torta járt végig a fejembe, amíg készítettem, csak ezt nem fordítjuk meg.
Tetejét porcukorral szórtam meg.

Könnyű, gyors nyári recept!  Jöhet a következő adag.

3 megjegyzés:

  1. Szia!
    Orulok hogy beneveztèl a jàtèkra, nagyon finomnak nèzz ki a clafoutis, tetszik hogy tettèl bele joghurtot is!

    VálaszTörlés
  2. Szia, Kati! Köszi szépen, nálad olvastam a clafoutisról, és a versenyről is, és igencsak megtetszett.

    VálaszTörlés