Kedves olvasó, idelátogató, bekukkintó! Üdvözöllek virtuális világomban!



2011. március 31., csütörtök

Krémes édesanyámnak


Édesanyám születésnapjára szerettem volna készíteni valamit, ami nagyon krémes, kevés cukorral készül,  és finom. Édesanyám szigorú diétája megszabja, hogy heti 1 tojást fogyaszthat, cukrot majdnem semmit, fehér lisztet minimálisat, és nem szereti a teljes kiörlésű lisztből készülteket. Ilyen paraméterek mellett nem volt könnyű megfejteni, hogy mi is kerüljön az ünnepi asztalra.
Végül eszembe jutott a régi, finom krémes, aminek édesanyám nem fog tudni ellenállni.
Persze nem kaptam krémes lapokat, ezért azokat is magam készítettem el.

A lapokhoz:
2oo g lisz margarin
1 tojás
2oo gr
5o ml víz
1 kiskanál ecet

Nekem úgy tűnt, hogy ez a mennyiség nem elég, ezért egy harmaddal többet készítettem.
A tojást az ecettel, a liszt felével és a vízzel összegyúrtam. A maradék liszttel kérmesre kevertem a margarint.
A kapott gyurmát két részre osztottam és két nagyon vékony lapot nyújtottam belőle. Mindkét lapot megkentem a margarinos lisztes krémmel, majd mindkét lapot, külön külön , felcsavartam mint a bejglit. Fóliába göngyölve, 1 órán át pihentettem, majd ismét kinyújtottam és tepsi hátán megsütöttem a lapokat.
Az egyik lap tetejét késsel megkockáztam sütés előtt, hogy majd könnyebb legyen felszeletelni.

A krémhez
4 tasak vaníliás pudingpor
2 tasak vaníliás cukor
25 dkg cukor -eredeti receptben 35 dkg cukor-
1 liter víz
5 tojás fehérje- eredeti receptben 9 tojás fehérje-

A pudingot  15 dkg cukorral és a 2 csomag vaníliás cukorral lassú tűzön megfőztem. Az 5 tojás fehérjéből és a maradék cukorból kemény habot vertem, a pudinghoz adtam és újabb három percig főztem.

Majd a lapokra helyeztem, folyton az volt az érzésem, hogy biztosan ki fog folyni, de nem így történt, megfelelő keménységű, selymes krém lett belőle. Rá helyeztem a felső lapot, letakartam, és vártam vele míg teljesen kíhűlt. Porcukkkorral szórtam meg a tetejét.

Ebből az adagból nyolc nagy szelet készült, éppen jól, mert nyolcan is vagyunk a családban.
Édesanyám végig sejtette, hogy valami készül, de krémesre egyáltalan nem gondolt.

Már az ebéd elkezdése előtt eltűnt egy fél krémes :)) Édesanyám ellenőrízte a minőséget :))

2 megjegyzés:

  1. Guszta lett ez a krémes. Bár minden van benne, amit édesanyád nem ehet, vagy nem szeret.Én azonban szívesen megkóstolnám, a borról nem is beszélve.
    Nézz be hozzám, kérlek, egy jó szó vár.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Hobbychef! Köszönöm szépen! Igyekeztem kisebb mennyiségekkel dolgozni, több-kevesebb sikerrel :)) A bor pedig édesapámat dícséri, annak ellenére, hogy nem szőlőtermő vidéken lakunk. Szívesen megvendégelnénk vele :))

    VálaszTörlés