Kedves olvasó, idelátogató, bekukkintó! Üdvözöllek virtuális világomban!



2011. április 11., hétfő

Húsvéti fonott kalács

Annak ellenére, hogy kint kb 5  centiméters hóreteg van, közben fel süt a nap, aztán ismért mogorva, ellenséges, sötétlilla felhők borítják be az eget, mi igencsak készülünk a kikeletre és a Húsvét nagy ünnepére is. Az íróasztalunk felett mostanig jelezte a naptár, hogy a Kikelte Havában járunk, áprilisre fordítva, azt jelzi, hogy bizony ez még a Szelek Hava.
Idén színesebbé kell varázsoljuk a Húsvétot, hiszen a kétéves kis manónk,  már nagyon várja  nyuszi érkezését. Unokatestvérétől már kapott friss búzát is, amibe majd kerülnek a piros tojások, van kifestősünk és, verseket is tanulunk. Jómagam a menűre is gondolok. Mindenképpen szertenék kalácsot, de valami olyant, amivel nem kell egész nap dolgozni, dekoratív, és 2-3 napig is friss marad. Ha esetleg pénteken elkészíteném, akkor vasárnap reggel még fogyaszthtó legyen. Gyerekkoromban otthon minden Húsvét reggelen piros tojást ettünk, kakaós kávéval és kaláccsal. Ezt szeretném itthonra is, az idén.
Ezért gondoltam, hogy kipróbálok néhány kalács receptet, az igazi kemecében sült kalácstól kicsit félek.

Kevés hozzávalóból és aránylag hamar elkészült a fenti kalács:

2o dkg rétesliszt
35 dkg liszt
2 db tojás
2 ek cukor
1 tk só
2 dl tej
1 dl olaj
fél citrom héja
2 cs vanília cukor
1 cs. szárított élesztő vagy friss élesztő

A hozzávalókat  összegyúrtam, összedagasztottam, 1 óra alatt duplájára kelesztettem. Ekkor három hosszú csíkot sodortam,  ezt fontam össze. Kör alakú tepsibe helyeztem, és újabb fél órát hagytam kelni. Aztán hideg sütőbe tettem, amíg melegedett a sütő, még az alatt is kelt. Mikor már szép piros színe kezdett lenni, kivettem, langyos cukros tejjel bekentem és még tíz percig sütöttem. Sárga színű. tömör kalács lett belőle, ízre finom volt,  fóliába csomagolva kiálta a két napos próbát.
A receptet egy régi könyvbe találtam, a héten a neten keresek.

Még egy fotó, gondoltam, hogy a piros tojásokat a kör közepébe is tehetem, ezért formáltam kör alakúnak. Sajnos a fotók nem a legjobbak.


Ötleteket szívesen fogadok :))

4 megjegyzés:

  1. Köszönöm, bár szerettem volna ha simább lesz a tetejé, és a fonatok sem a legszebbek. Majd legközelebb :))

    VálaszTörlés
  2. Üdv!
    Nem szeretnék tolakodó lenni. Képet keresve kerültem ide. Egy kis nézettségű irodalmi pályázat plakátjához szeretném felhasználni az utolsó képet.

    Tolsztoj Háború és békéjéből származó imádságához.
    Uram, olyan vagyok, mint egy kavics, add, hogy olyan legyek, mint egy kalács. Megengedi-e? (szerzői jogok tiszteletben tartása végett kérdem.)

    VálaszTörlés
  3. Természetesen! Magam is tanítok irodalmat,tetszik ez a párhuzamt, amit a fenti idézeteben felfedezhettem. Ha majd elkészül, kérem küldjön egy példányt a plakátból.

    VálaszTörlés