Kedves olvasó, idelátogató, bekukkintó! Üdvözöllek virtuális világomban!



2011. augusztus 23., kedd

Vörös áfonyás- mazsolás kalács Útravalónak


Nyaralni indult a család, szüleim és testvéremék a jól megérdemelt pihenőnapok eltöltésére készülődtek. Ilyenkor sosem állom meg, hogy egy kis finom útravalót ne készítsek. Időm kevés volt, ezért az egyszerű kalács mellett döntöttem, amelynek a receptje itt található. Annyit változtattam, hogy mazsolat és vörös afonyát is tettem bele, amitől aztán igazán finom lett. Mazsolát azért, mert  cukrot tartalmaz, pótolja az energiát utazás közben, a vörös afonya pedig fanyar, savanyú- keserű izével mégis frisseséget, üdeséget adott a kalácsnak.
Ezúttal is három nagy kalácsot sütöttem, egyik ment az úti táskába, a második ment a csomagba, hogy majd megérkezve is legyen egy szelet kalács a kávé mellé, a harmadik fele ment a férjem úti csomagjába, a harmadik második fele pedig kedves magyarországi vendégeim pocakjába, akik éppen akkor tértek be hozzánk :))
Szerencsére az első szeletet idejében lefotóztam.

2011. augusztus 18., csütörtök

Barackbefőtt , barackkompót

Mialatt gyártottam liter számra a baracklevet, előkerült néhány éretlenebb barack is, ami túl kemény volt ahhoz, hogy nektárt készítsek belőle. Ezeket külön tettem, majd a hibás részeket kivágtam, üvegekbe raktam. A képen szereplő üvegbe 4 ek cukrot rakram, majd dunsztba ( egy  magasabb edénybe helyeztem az üvegeket, a fedőtől számítva 1 cm-ig felöntöttem vízzel, majd lassú tűzön addig melegítettem, amíg buborékok kezdtek jönni felfele az üvegekben, ekkor  még további 15 percig főztem kis lángon. Majd kikapcsoltam a gázt, és letakartam , így hagytam kihűlni egészen másnapig. Mindenféle kompótot ezzel az eljárással készítek, mindig eláll, és gyönyörű nyári színe marad a gyümölcsöknek.


2011. augusztus 17., szerda

1oo-os natúr paradicsomlé


Idén készítettem paradicsomlevet először, nem igazán rajongunk érte, de azért jó, ha van  eltéve egy-két üveggel.  Katakonyhájában leltem meg ezt az egyszerű eljárást, és nagyon megtetszett. A paradicsomot ledaráltam, a levet felfőztem és forrástól számítva még 15 percig főztem, majd melegen üvegekbe raktam, és száraz dunszt. Semmilyen ízesítést nem adtam neki, csak natúron készítettem, még só vagy cukor sem került bele, így elvileg bármihez felhasználható, de ivóléként is megállja a helyét.
És ami a legfontosobb - semmi mesterséges színezék, semmi tartósítószer -hát ez az, ami megfizethetelen.

2011. augusztus 16., kedd

1oo % -os natúr sárgabaracklé - Kajszibarack nektár


Mindig fenntartásaim voltak az üzleti gyümölcslevekkel kapcsolatosan, de mióta gyerekem van még fontosabb lett nálunk az egészséges táplálkozás. Igyekszem sok gyümölcsöt tenni az asztalra, Ingókám főleg turmixokban fogyassza ezeket. A ribizli szirup is majdnem mindennapos, anyósomnak hála, így még sosem volt problémánk a vashiánnyal. Barackszezon lévén, keresgélni kezdtem, a baracklevek után, és egycsipetnél találtam egy igen könnyű, gyors receptet.
Finom, tömény, valóságos barack nektár lett az eredmény, eddig két nagy adag készült, ma fogom a harmadikat is elkészíteni.

Így készítettem

A barackokat megmostam, kimagoztam, kb fél liter vízben 5 percig főztem, a lényeg az, hogy jó puhák legyenek. Ekkor a levet átszűrtem egy másik edénybe, a megmaradt rostokat, héjat botmixerrel pürésítettem, majd az előbbi léhez kevertem. Lemértem a levet, két rész barackléhez tettem egy rész vizet,  ( 1 liter barackléhez fél liter víz), édesíteni ízlés szerint, és a barack édessége szerint kell, 1 liter barackléhez számítottam 1o dkg cukrot. Forrástól számítva még 1o percet főztem, aztán még forrón kicsi üvegecskékbe öntöttem, lefele fordítottam.  Majd ment a hűtőbe.
Elvileg el kellene álljon télire is, szerintem nálunk tutti addigra nem marad :))

Őszibarackból is készíthető, szintén e szerint a recept szerint, így valóságos gyümölcslé kerül  gyerekeink kezébe, mesterséges színezés, E hozzáadagolás nélkül.

Jó munkát!

2011. augusztus 10., szerda

Citromos fánk áfonyás pudinggal és tejszínhabbal

Kedves ismerősöm érkezett látogatóba szüleimehez, aki istenien tud főzni és nagyon finom süteményeket is készít, a mélykúti Kati néni. Gyerekkoromban ismertem meg, több nyáron is vendégeskedtem náluk, aztán valahányszor találkoztunk sosem hiányzott a szotyrából a finom házi sütemény. Ezzel az alkalommal is barackízes linzert hozott.
Két évvel ezelőtt, mikor még nem igazán sürögtem-forogtam a konyhában, kedves ajándékot hozott nekem, az Aranykukta sorozat hátrom kötetét, Svédasztal, Romantikus vacsorák és A legjobb cukrászok desszertjei, amelyek igazi értékét csak később ismertem meg, miután bele is lapoztam.
Ma reggel úgy döntöttem, hogy ebből a sorozatból fogok valamit készíteni, amiből az útra is lehet csomagolni, és dekoratív is.

A recept neve Citromos fánk

Hozzávalók
4 bögre liszt
1 bögre tej
2 tojás
3 ek cukor
kevés só
2 citrom reszelt héja
olaj a sütéshez
1 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
1 ek vaj

Elkészítést
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, majd a vajat elmorzsoljuk benne. A tejben felolvasztjuk a cukort, beletesszük a sót, és a két egész tojást, majd óvatosan felverjük és a liszthez adjuk. Nyújtható tésztát gyúrunk belőle, ( ha túl ragadós, még pótoljuk liszttel) kiszaggatjuk, és forró bő olajban aranybarnára sütjük.

Néhány darabot kihűlt vaníliás pudinggal töltöttem, amelybe előzőleg néhány szem áfonyát is kevertem, tetejére pedig tejszínhabot nyomtam, ami sajnos nem volt valami jó minőségű, és hamar elolvadt még hütőben is.
A többit pedig vaníliás cukorba forgattam, ezeket csomagoltam az útra.

2011. augusztus 9., kedd

Áfonyás turmix




Voltunk áfonyát szedni, enni. Inkább a gyerekek kedvéért kerekedtünk fel, nekük nagy élmény volt a lila kezecskéket és fekete nyelveket mutogatni :))
Miután mindenki jó sokat evett, egy keveset gyűjtöttünk itthonra is, ebből készült a vasárnapi turmix.
Bár Iringó rég kinőtte a turmixos babakorszakot, mégis mindig, bármilyen gyümölccsel, jöhet a turmix.

Ez a pohát turmix egy adagra való neki

Amit beletettem

1  banán
2 evőkanál áfonya
4 drb háztartási keksz ( de lehet babapiskóta, vagy egy marék kukoricapehely is)
5o ml tej ( vagy joghurt)

Mindent turmixoltam, tetejére kevés tejszínhabot fújtam. Percek alatt eltünt...

2011. július 29., péntek

Rozmaringos halfile nyari salataval

Ujabb konnyu, gyorsan emesztheto es elkeszitheto, szinpompas ebedet keszitettem. Ezuttal halat hasznaltam, es orultem, hogy omega 3-at is tartalmaz, bar csak reszben hiszem. Aztan elmosolyodtam, hogy alaszkai halat tisztelhetunk gyimesi otthonunkban ..., de biztosan kozlebbrol nem sikerult importalni... Errol ennyit, az alaskai hal megsutve nagyon finom lett.

A  sult hal

A halat kiolvasztottam, harom halfile volt  a tasakban, es fel citrom levebe, beásztattam fel orara, aztan soztam es borsoztam. Fel ora mulva harom kanal olajba belevagtam 1 gerezd fokhagymat és  beleszortam egy tk rozmaringot, majd mikor felmelegedett az olaj belettem a fileket is, eloszor megparolodtak, majd pirosra sultek. Nagyon finom illat volt a lakasban egesz nap :))

Nyari salata

Kisebb fej kaposztat megvagtam, hozzá kockakra vagtam 2 nagy paradicsomot, felontottem 3 dl vizzel es fel dl almaecettel sóztam borsóztam, beleapritottam 3 level  friss bazsalikomot, es fel orara hutobe tettem.

Kozben egy kis rizset is paroltam borsoval, ez meg jott a salata a melle.  Pillanatok alatt tunt el az ebed, legkozelebb minimum  hat halfilet fogok elkesziteni. Hogy alaszkait-e? Hat az attol fugg, hogy milyen  hal lesz a boltban.
A salatabol tobb keszult, ezt masnap reggel szendviccsel fogyasztottuk el.

2011. július 28., csütörtök

Színpompás saláta

Jo hir! Van Windows 7 em. Rossz hir, meg nincs magyar nyelv telepitve :))
De sebaj.
Vasarnap nagyon szurke nap volt, egesz nap esett az eso, es a volgybe suru kod telepedett, amolyan vilagvege hangulat uralokodott... Semmihez nem volt kedvunk, mar reggel hallottuk, ahogy esik, esik az eso, es meg keso delutan is esett. Meg fozni sem volt kedvem ebben az idoben, ezert gondoltam feldobom a csaladot es magamot is ezzel a szinpompas salataval. Es sikerult is.

Hozzavalok
15 dkg csokros makaroni
1 doboz szines fott bab
2 nagyobb sargarepa
1 zoldalma
keves citromle
15 dkg parolt csirkemell
1,5 dl joghurt
so, bors
petrezselyemzold

Elkeszites
Eloszor megfoztem a tesztat es a csirkemellet, hagytam kihulni. Amig megfottek, lereszeltem a sargarepat, az almat, amit azonnal meglocsoltam a citromlevel, hogy ne barnuljon meg, elkeszitettem az ontetet, a joghurtot soval es borssal izesitettem. Ezalatt mar meg is fott a teszta, kockara vagtam a mellhust, es a babbal egyutt mindent ovatosan osszekevertem. Fel orara a hutobe tettem, utana mar ettuk is.

Aki szereti, meg szinesebbe teheti 1 konzerv csemege kukoricaval, kaliforniai paprikaval, de ezekert nalunk nem rajong a csalad.Az ontet elkeszitesenel pedig csak a fantazia szab hatart. Mi ezt az egyszerubb valtozatot fogyasztottuk, es nagyon finom volt :))

2011. július 24., vasárnap

Baracklekvár

Irigykedve nézegetem,  milyen jó azoknak akiknek megterem kertjükben a barack, cseresznye, meggy, és beérik az eper is. Nálunk fele ez sajnos nem így van, eltevéshez mindent a piacról vásárolunk meg.
Baracklekvárt  tavaly készítettem először, és olyan finom lett, hogy az idén sem hagyhatom ki. Eredetileg három kilóból terveztem, de közbe sütöttem egy kis barackos lepényt, vagy kétszer turmixot, még ettünk is meg belőle, és a végére, kimagozva, lemérve 1 kg barackom maradt.
És a recept, ahogyan én készítem

Hozzávalók
1 kg barackhoz
8o dkg cukor

Elkészítés

A barackokat lobogó vízbe dobálom, majd gyorsan szűrővel kiszedem és hideg vizet öntök rájuk, azután könnyen jön le a héja is, kimagozom, edénybe teszem és a cukorral együtt, lassú tűzön megfőzöm, kb 4o perc. Még forrón üvegekbe teszem, aztán már csak a fánkot vagy a lángost kell elkészíni , amire rá lehet kenni :))

Holnap újból barackot vásárolok.

2011. július 21., csütörtök

Tárkonyos bárányhús


Nálunk a csirke és a bárányhús mindig nyerő. Nálam azért, mert gyorsan elkészíthető, a család többi részének, mert nem zsíros.  Igy készült ez is.
1 kanál olajon megpároltam két kisebb újhagymát, egy kevés fűszerpaprikát, majd felöntöttem vízzel,beletettem a húst, sóztam és puhára pároltam. Majd  belevágtam egy csokor tárkonyt, jó intenzív ízet kaptam, a legvégén pedig tejföllel sűrítettem.
Időközben rizset is pároltam, friss sárgarépával és újhagymával, és 3o perc alatt kész is volt minden.
Most pedig további gyors, könnyen elkészíhető nyári ételek után  nézek.

2011. július 17., vasárnap

Paradicsom kremleves

Kenytelen vagyok angol karakterekkel irni, valahova eltunt az nyelvvaltasra szolgalo ikon.

Szoval, tengeri nyaralasunkrol hazaterve, valami itthoni, de nyari izre vagytam. Ingocskam ingencsak rossz evonek bizonyult a tenger partjan, de itthon orommel latott neki a regi turmixoknak. Ezert paradicsom kremleves mellett dontottem.

Ehhez meg hozzatartozik, hogy nagyon kedves ajandekot kaptam testeveremtol, negy leveses bogret, negy kulonfele recepttel, ebbol a paradicsomosat hasznaltam most.

Hozzavalok ( a leveshez, nem a bogrehez)

4 kisebb friss sargarepa
1 kisebb ujhagyma
1,5 liter husalaple
4 nagy erett paradicsom
ket marek rizs
2 kanal olaj
petrezselyemzold
4 kanal tejfol
paradicsompaszta izles szerint
keves so

Elkeszites

A sargarepat es a hagymat felvagtam, olajban es vizben megparoltam, majd felontottem a husalaplevel, es beletettem az alaposan atmosott rizset. Mikor a rizs felig megfott, belettem a negy paradicsomot is kockara vagva, es mindent puhara  paroltam. Aztan a tuzrol leveve,  megturmixoltam, majd hozzaadtam a paradicsompasztat, mert nem tunt eleg savanyunak, de el is hagyhato, es a tejfollel egyutt kremesre kavartam. Petrezselyemzolddel diszitettem, ez a fodros petrezselyemzold a sajatom :))

Izlett a csaladnak, taplalo, gyors leves. Jo etvagyat!

2011. június 26., vasárnap

Cseresznyés clafoutis -kipróbálva

Kíváncsi voltam a clafoutisra, ezért nézegetés után eldöntöttem, kipróbálom én is. Ezzel a recepttel pedig Aniko játékára is szeretnék nevezni, nagyon érdekes blogot vezet, nyelvészeknek különösképpen, mert  a bejegyzések két nyelven is megvannak. Izgalmas olvasnivaló :))

Kedves magyarországi ismerősömtől kaptsm egy nagy doboz cseresznyét, ebből clafoutisba is jutott bőven. Szép, ropogós, fekete cseresznyék voltak, de kislányom miatt kimagoztam őket.Ezért a kelletnél egy kicsivel nedvesebb lett az alja( annak ellenére, hogy lisztbe forgattam)
 Hozzávalók

3 tojás
1 dl tej
1 dl joghurt
1 kk sütőpor
1  cs vaníliás cukor
kevés reszelt citromhéj
1o dkg cukor
liszt
1o dkg olvasztott vaj vagy margarin
kevés barna cukor
4 marék cseresznye

Elkészítést

4 marék cseresznyét kimagoztam, egy 26 cm átmérőjű pitesütőt vajjal kikentem, megszortam barna cukorral, a cseresznyéket kevés lisztbe forgattam, és a pitesütő aljára helyeztem, teljesen beborítottam az alját.

A tojásokat felvertem, hozzáadtam a cukorot, majd tovább kavartam, aztán a tejet és a joghurtot, majd az olvasztott margarint, a vaníliás cukrot, és a citrom héját is, krémesre kavartam néhány perc alatt, beleszórtam a sütőport,aztán annyi lisztet kavartam hozzá, hogy palacsinta állagú tésztát kapjak

Ezt a tésztát a cseresznyékre öntöttem, egyenletesen elosztottam, előmelegített sütőben 3o percig sütöttem, míg megbarnult a teteje. Tudtam, hogy kihülésig várni kell a szeleteléssel, de ... megvágtuk, és még melegében fele elfogyott. Mikor kihül, megdermed és sokkal könnyebb szeletelni. A másik rész is hamar elfogyott, elkészítés után két órával még mutatóban sem maradt belőle. A fekete  cseresznyék kicsit megszínezték a tésztát, a későbbiekben már nem volt ilyen szép színe.
Nekem a fordított alma torta járt végig a fejembe, amíg készítettem, csak ezt nem fordítjuk meg.
Tetejét porcukorral szórtam meg.

Könnyű, gyors nyári recept!  Jöhet a következő adag.

2011. június 25., szombat

Gyors desszert - Clafoutis

Olvasgatom a bejegyzéseket, és tanulok ...  Most éppen a clafoutisről olvasgattam Makacskánál, és ezt a jó kis videót is találtam. Ez a clafoutis nem csak cseresznyével készül, hanem bármilyen más gyümölccsel is, gyorsan elkészíthető desszet, és nagyon mutatós is.
Ide mentem a videót, még jól jöhet :))

http://www.5min.com/Video/Clafoutis-Recipe-215243781c

2011. június 24., péntek

Játék



 Lívia meghívott erre a játékra. Ez egy gasztrokviz, amiből megtudhatjuk, hogy mennyire hasonló a bloggerek főzési technikája.

                                                     Köszönöm a meghívást!

Számomra azért is fontos ez a játék, mert ez az első játék amiben részt vehetek, amióta bloggolni kezdtem. Nagy izgalommal töltöttem ki valamelyik este, amikor nem sikerült elküldenem a bejegyzést, de újból megpróbálom.

Itt vannak a kérdések (5 db) ami rám igaz azt külön fogom írni. A lehetőségeket ki is lehet egészíteni, vagy teljesen  saját véleményt írni, ez általában a 3. válaszlehetőségnél lehetséges.

A.  Hogyan választod ki mi kerüljön az asztalra?
     1. Recept alapján, azt követően vásárolom meg a hozzávalókat.
     2. Az otthoni alapanyagokat felhasználva, kiegészítve.
     3. Másként/változó (mondd el, hogyan?)
Mivel elég messze lakom a várostól, havi rendszerességel vásárolok be. Ilyenkor igyekszem minél változatosabb termékeket vásárolni, aztán itthon z készül majd, amihez van alapanyag. De olyan eset is van, hogy előzőleg olvastam egy receptet, és a hozzávalók már jó ideje a fejembe motoszkálnak, ezért recept alapján is
B. Hogyan főzöl és blogolsz?
    1. Főzés közben fotózok, jegyzetelek.
    2. Főzés után fényképezkedek és leírom a receptet.
    3. Másként/változó (mondd el, hogyan?

C. Milyen alapanyagokat használsz?
     1. Kizárólag a legjobb minőséget - függetlenül az árától.
     2. A legolcsóbbat - függetlenül a minőségtől.
     3. Középminőséget - figyelek az árakra és a minőségre egyaránt.
Az árakat a pénztárcámra tekintettel nagyon figyelembe veszem, de igyekszem jó minőségű alapanyagokat vásárolni, akárcsak Lívia. Kedvelem a helyi kistermelők portékáit.

D. Mennyire tartod be a receptben előírtakat?
     1. Teljes mértékben.
     2. Egyáltalán nem figyelem.
     3. Esetenként  hozzáadok, kihagyok belőle.
Van ahol teljes mértékben betartom az előírtakat, de a legtöbbször kreatívkodok, hozzáadok, kihagyok, mást teszek bele. Ha első alkalommal készítem, akkor betartom a receptet, a későbbiekben pedig rendszerint változtatok.

E. Mennyire hasznosítod a fölöslegesnek tűnő adalékokat?
    (süteménylapok szélei, tojás egyik része - sárgája , fehérje stb...)
   1. Kidobom/elöntöm
   2. Azonnal felhasználom.
   3. Később felhasználom.
Hát az ételmaradékok lelkes fogyasztói Betyár és Vitéz  kutyáink, rájuk is kell gondolni ...


                     
                          Akiket szeretnék meghívni a játékba:
                         
                          Gál Edith

                          Juci

                         Malna

2011. június 20., hétfő

Vissza a virtuális világba

Végre újból, egy csésze finom kávé mellett írhatok. Szeretném , azt mondani, hogy hosszú szabadságon voltam, emiatt szünetelt a blogolás, da hát nem... Csak éppen túl sok rendezvény volt mostanság, enni is alig ettünk, nemhogy még blogoljak is :)) Szerencsére ilyen téren édesanyám gyorsan lépik, ha már blogolni nem is tud helyettem, de megmenti a családot az éhezéstől.
Dióhéjba sűrítve volt ballagás a suliba, bankett a végzősöknek, aztán román szóbeliztetés, aztán 1o éves érettségi találkozó, majd Pünkösd, vendéglátás, zarándokvonat, aztán félévi és évi zárások a suliban, évzáró a suliban, évzáró az oviban, és most hétvégén egy újabb fergeteges 1o éves találkozó, ezúttal a férjemé. Ma pedig lesz a román vizsga. amkit 3 napig fogunk javítani együttes erővel, hogy újból csak rájöjjünk, hogy a befektetettt energia nem hozza meg az eredményt, sajnos kis diákjaink ennyi erővel egy idegen nyelvet meg tudtak volna tanulni. Ma reggel biztosan egy pofon egyszerű  tételsort kapnak, ami persze pofon egyszerű a román lurkónak, de megáll még a szívverése is a csiki kicsi legényeknek, nemhogy az esze.
Ezért 3 nap ismétét az édesanyámé, közben  be kellene főzzem az epret is , amíg még szezonja van.

Játékra is meg voltam invitálva, Lívia által, mikor egy késő éjszaka válaszoltam, a blogger be nem engedett, meg nem is mentette, ezért nagy sajnálkozva nyugóvóra tértem. Különben többször is próbálkoztam, de még megjegyzést sem tudtam írni.

Na demost, aztán el kell, hogy menjen a bejegyzés!