Édesanyám születésnapjára szerettem volna készíteni valamit, ami nagyon krémes, kevés cukorral készül, és finom. Édesanyám szigorú diétája megszabja, hogy heti 1 tojást fogyaszthat, cukrot majdnem semmit, fehér lisztet minimálisat, és nem szereti a teljes kiörlésű lisztből készülteket. Ilyen paraméterek mellett nem volt könnyű megfejteni, hogy mi is kerüljön az ünnepi asztalra.
Végül eszembe jutott a régi, finom krémes, aminek édesanyám nem fog tudni ellenállni.
Persze nem kaptam krémes lapokat, ezért azokat is magam készítettem el.
A lapokhoz:
2oo g lisz margarin
1 tojás
2oo gr
5o ml víz
1 kiskanál ecet
Nekem úgy tűnt, hogy ez a mennyiség nem elég, ezért egy harmaddal többet készítettem.
A tojást az ecettel, a liszt felével és a vízzel összegyúrtam. A maradék liszttel kérmesre kevertem a margarint.
A kapott gyurmát két részre osztottam és két nagyon vékony lapot nyújtottam belőle. Mindkét lapot megkentem a margarinos lisztes krémmel, majd mindkét lapot, külön külön , felcsavartam mint a bejglit. Fóliába göngyölve, 1 órán át pihentettem, majd ismét kinyújtottam és tepsi hátán megsütöttem a lapokat.
Az egyik lap tetejét késsel megkockáztam sütés előtt, hogy majd könnyebb legyen felszeletelni.
A krémhez
4 tasak vaníliás pudingpor
2 tasak vaníliás cukor
25 dkg cukor -eredeti receptben 35 dkg cukor-
1 liter víz
5 tojás fehérje- eredeti receptben 9 tojás fehérje-
A pudingot 15 dkg cukorral és a 2 csomag vaníliás cukorral lassú tűzön megfőztem. Az 5 tojás fehérjéből és a maradék cukorból kemény habot vertem, a pudinghoz adtam és újabb három percig főztem.
Majd a lapokra helyeztem, folyton az volt az érzésem, hogy biztosan ki fog folyni, de nem így történt, megfelelő keménységű, selymes krém lett belőle. Rá helyeztem a felső lapot, letakartam, és vártam vele míg teljesen kíhűlt. Porcukkkorral szórtam meg a tetejét.
Ebből az adagból nyolc nagy szelet készült, éppen jól, mert nyolcan is vagyunk a családban.
Édesanyám végig sejtette, hogy valami készül, de krémesre egyáltalan nem gondolt.
Már az ebéd elkezdése előtt eltűnt egy fél krémes :)) Édesanyám ellenőrízte a minőséget :))
Guszta lett ez a krémes. Bár minden van benne, amit édesanyád nem ehet, vagy nem szeret.Én azonban szívesen megkóstolnám, a borról nem is beszélve.
VálaszTörlésNézz be hozzám, kérlek, egy jó szó vár.
Kedves Hobbychef! Köszönöm szépen! Igyekeztem kisebb mennyiségekkel dolgozni, több-kevesebb sikerrel :)) A bor pedig édesapámat dícséri, annak ellenére, hogy nem szőlőtermő vidéken lakunk. Szívesen megvendégelnénk vele :))
VálaszTörlés