Kedves olvasó, idelátogató, bekukkintó! Üdvözöllek virtuális világomban!



2011. február 25., péntek

Házi patika -A hagyma

 kép - gradinavisata.wordpress.com
     
       "A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika".- állítja a bölcs mondás
      A természetes gyógymódok mindig is érdekeltek, minden nyáron szívesen gyűjtünk gyógynövényeket, készítünk szirupokat, lekvárokat, befőtteket. Mindennapi fogyasztásra, de betegsére is. Emlékszem, gyermekkoromban otthon mindig kellett legyen a kamarában legalább egy kis üvegecske áfonyalekvár gyomormenésre, csalókaszirup, ahogy mi hívjuk, köhögésre, kamilla virág borogatásnak, cickafarok felfázásra stb.
        Ezért döntöttem úgy, hogy ezeket a természetes gyógymódokat és másokat is, rendszerezve gyűjtöm ide össze. Táplálkozzunk egészségesen, gyógyúljunk természetesen!

      Elsőként a hagymával kezdem.
 Az alábbi sok hasznos információt Szilágyi Nóra tette közzé a csikianyák levelezőlistáján, de a biztonség kedvéért ide is feltöltöttem, mert sok hasznos és egészséges recept is található benne. További hozzászólásokkal lehet még gazdagítani  ezt a tartalmat, hogy minél színesebb és gazdagobb ismeretanyaggá kerekedjen. Rétegesen, mint a hagyma :))


Tudnivalók a vöröshagymáról


A vöröshagyma botanikailag a liliomfélék családjába tartozik.  A vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6 , C vitamin valamint folsav és biotin is. Már az ókori görög és római történetírók is feljegyezték
használatát, de a vikingek körében is igen kedvelt konyhakerti növénynek
számított.

Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső,a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, tyúkszem, a hajhullás gyógyításában valamint a bélflóra zavaraival, és emésztési problémákkal szemben is.

Vöröshagymából készíthetünk


Nyákoldó hagymaszirupot
Két-három hagymát felaprítunk majd három evőkanál cukorral vagy mézzel édesítünk. Ehhez 1/8 liter vizet adva öt percig főzzük. A keletkező szirupot leszűrjük, lehűtjük majd naponta 3-5 evőkanállal fogyasszuk.
Hagyma az ágy mellett
Nátha esetén helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk mellé, fejmagasságban. A hagyma eltávozó illóolajai kedvező hatássalbírnak egészségünkre.
Megfázás esetén
Egy hagymát apróra vágva két percig vízben felfőzünk. A főzetet lehűtjük, majd amikor langyos 5 percig a lábas fölé hajolva inhaláljunk.
Torokfájás esetén
Egy nagy friss hagymát nagy szeletekre darabolunk. Befedjük cukorral és egy tálkában a hűtőszekrénybe helyezzük. Egy fél nap múlva édes levet ereszt. Ebből naponta több alkalommal egy-egy teáskanálnyit fogyasszunk.
Ízületi fájdalom és reuma gyógyítására
A friss hagymalé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. A hagymapakolás elkészítéséhez aprítsunk fel két-három hagymát és helyezzük egy vékony, tiszta gyapjúkendőbe. A pakolást melegítsük föl vízgőz felett egy megfordított fedőn, majd nyomjuk ki belőle a hagymalevet. A nyert borogatást kissé lehűtve a beteg testrészre helyezve enyhítheti az ízületi fájdalmakat és reumát.
Álmatlanság ellen
Két hagymafelet egy kevés mézzel és ízlés szerinti mennyiségű tejjel felfőzünk. Este lefekvés előtt, langyosan fogyasszuk.
Hideg végtagok esetén
Egy hagymát apróra vágunk és leforrázunk. Kihűlés után a főzettel a kihűlt végtagot átmossuk.
Migrén

Közeledő migrént megelőzhet a homlokra helyezett hagymapakolás.
Hajhullás

Néhány szem hagymát igen apróra vágunk, vagy lereszelünk. Egy kevés langyos vízzel elkeverjük, majd a pakolással hajunkat, fejbőrünket befedjük. Pár percig rajta hagyjuk, ezután jöhet az alapos hajmosás.

Szemölcs

A hagymát feldaraboljuk, meghintjük sóval . Hagyjuk így egy éjszakán át,míg levet ereszt. Ezzel a lével naponta kétszer dörzsöljük be a szemölcsöt.


Hagymareceptek


A friss hagyma kiváló és olcsó téli vitaminforrás, bár kevesen szeretik a nyers hagymát. A következő receptek segíthetnek abban, hogy "dugjuk el" ezt az egészséges zöldséget ételeinkben.


Májkrémes hagymasaláta
Két keménytojást apróra feldarabolunk, egy fej hagymát igen apróra felkockázunk. Egy doboz jó minőségű májkrémet elkeverünk diónyi vajjal, majd hozzá adjuk a hagymát és a kockára vágott keménytojást, majd ezt is elkeverjük. Amennyiben szükséges sózzuk, borsozzuk. Pirítóssal,
uborkaszeletekkel kiváló vacsora, zsúrkenyérszeletekre helyezve vendégváró finomság, sörkorcsolya.


Hagymás töltött tojás
10 tojást keményre főzünk, kettévágunk, a sárgájukat óvatosan kiszedjük a fél tojásokból, a tojásfehérjéket félretesszük. A sárgáját villával összetörjük, majd hozzá adunk egy tejbe áztatott zsemlét, jól kinyomkodva, és villával összetörve, igen apróra vágott hagymát, diónyi vajat, kevés sót,borsot, pirospaprikát és annyi majonézt hogy jól kenhető sűrű masszát kapjunk, valamint egy fél evőkanál tejfölt. A keveréket simára keverjük majd a tojásfehérjékbe visszatöltjük. Egy tálon úgy helyezzük el a tojásokat, hogy a domború felük legyen felül. A maradék sárga tölteléket 1,5 dl tejföllel elkeverjük és díszítésképpen a töltött tojásokra öntjük. Hűtőben jól lehűtjük, hidegen tálaljuk.


Kedvenc hússaláta
Majonézt ízlés szerint tejföllel elkeverünk, sóval, borssal, kevés pirosarannyal ízesítünk. Ebbe belekeverünk apróra vágott sonka, sajt, paradicsom szeleteket és az igen apróra vágott hagymát. Lehűtve
pirítóssal, vagy zsúrkenyérrel tálaljuk.


Hagymás csirkesaláta
Sült csirkecombot lehűtve apróra szeletelünk. Sóval, borssal ízesített majonézes tejfölös dresszinget készítünk, majd beletesszük az apróra vágott hagymát, a csirkehúst, és apróra felszeletelt, vagy felkarikázott savanyú uborkát. Lehűtve, pirítóssal tálaljuk.


Rántott hagyma
Egy nagy hagymát két-három karikára vágunk. Lényeges, hogy a szeletekvastagok legyenek. Ezt lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bebundázzuk, majd forró olajban néhány perc alatt aranybarnára sütjük.Tejföllel, friss kenyérrel tálalva kiváló eledel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése