Kedves olvasó, idelátogató, bekukkintó! Üdvözöllek virtuális világomban!



2011. november 27., vasárnap

Sütőtökös kenyér



Október elején vásároltam egy nagyon jóképű sütőtököt :)) Annyire megfogott a színe, hogy lehetetlen volt otthagyni a piaci standon. Hazatérve azon gondoltkodtam, hogy majd muffint készítek, aztán Limaránál találtam meg az igazi receptet. Reggel nagy, puha hótakaró esett, számomra ezek a legalkalmasabb időszakok a sütésre.

Hozzávalók

24 dkg finomliszt ( eredeti receptben fele teljes kiörlésű, fele  finomliszt)
1/2 tk fahéj
csipet só
1 tk. szódabikarbóna
1/2 tk. sütőpor
150 g finomra reszelt sütőtök
60 g csokoládélencse
140 g joghurt
1 dl tej
2 tojás
10 dkg cukor     ( eredetiben  barnacukor)
0,5 dl olaj
reszelt vagy darabokra tört fekete csoki ( eredetiben csokilencse )

A száraz hozzávalókat egy tálba összeszítálom, egy másik tálban elkeverem a tojásokat, a tejet, a joghurtot, majd hozzáadom a liszthez, fakanállal összekeverem, a legvégén teszem bele a sütőtököt és a csokit, kalacsformában sütöttem.

Mivel nyaralásból hazatérve, édesanyámtől és testvéremtől három kalácsformát kaptam ajándékba, én mindjárt három adagot készítettem a sütőtökös kenyérből is. Igy időt és mosogatnivalót lehet spórolni, és mindenkinek jut a finomságból, ráadásul egyszerre sül ki mindhárom.
Egyikbe nem tettem csokit, a másodikba reszelt csokit tettem, a harmadikba pedig darabokra tört csokit. Mindhárom finom lett, a legfinomabb a harmadik, amelyikbe reszelve tettem a csokit annak sötétebb színe lett. Hihetetlenül puha, könnyű tészta.

Délután, a havazást nézve, forró citromos teával fogyasztottuk.

2011. november 19., szombat

Mikulás kenyér

Idén korábban elkezdtem a készülődést, ugyanis Iringó a tavaly  Mikulás óta a Mikulást várja. A Karácsony  kissé háttérbe szorult, a Mikulás viszi a pálámát. Kissé fura, de mi még augusztusban is Jingle bells -et énekeltünk, és júliusban is kitette a cipőket, szandálokat, hogy majd kap ajándékot :))

Most már lázasan fényesíti a csizmácskákat is, ezért, hogy hamarabb teljen az idő, kipróbáltuk a Mikulás kenyeret, hozzá a mese pedig úgy szól, hogy a csizmácskák mellé kiteszünk egy szerelt sütit, majd ha megérkezik a Mikulás, elfáradva, leteszi a csomagokat és megeszi a sütit. Igy majd új erővel  folytatja az útját.
Azt hiszem Postás Patben van egy hasonló jelenet, hogy a Mikulás megeszi a sütit, onnan tudja Julien, hogy valóban ott járt :))

Hozzávalók:
15 dkg margarin
15 dkg cukor
15 dkg liszt
1 csomag mazsola
2 marék mandula - ez nincs az eredeti receptben
1o dkg durvára vágott dió
fél citrom héja
5 tojás
porcukor a hintéshez

Elkészítés
A tojások sárgáját, a cukorot és a margarint jól elkavarjuk, majd beletesszük a lisztet, a citromhéjat, majd a magokat, de lehet bármilyen más aszalt gyümölcsöt is, összekeverjük, majd a legvégén hozzáadjuk a  néhány csepp citromlével keményre vert habot. Kalácsformában vagz őzgerincformában kb 4o prcig sütjük, a tűpróba biztonságosabb. Ha kihűl, tetejét vastagon megszórjuk porcukorral, én ezt kihagytam, majd szeleteljük.
Szerintem nemcsak a Mikulásnak fog ízleni :))

A recept a Karácsonyi kincsestár könyvből származik.

U.i A mazsolák nagy része leszált a sütemény aljára, nincs valami tippetek, hogyan lehetne ezt megcselezni?

2011. november 13., vasárnap

Immunerősítés, nátha, megfázás, meghűlés Méz és fahéj



kép: kiskegyed.hu

Gyorsan feltöltöm ezt a kis bemutatót a mézről és a fahéjról, hátha valakinek használ. A csikianyák levelezőlistáján kaptam, sok érdekesség van benne.
 Rég nem jelentkeztem, főzni is alig főztem, sütni köyben igen, köszönöm, hogy még be be néztek hozzám, hogy olvastok. És most egy csésze teával,  startot adok a 4 kg javításra váró felmérőnek.
Suliról, munkahelyről nem irok, már nincs kedvem siránkozni, tépelődni sem a rendszer, sem a követelmények, sem a fizetés miatt.  Ennyi. Jöjjön hát a méz.

Jó tudni!
A kanadai World News hetilap egyik számában jegyzéket készített azokról a betegségekről, amelyek mézzel és fahéjjal kezelhetők. Többek között felerősíti az immunrendszert, megvéd a vírusoktól, baktériumoktól, erőssé, munkabíróvá tesz...
Szívbetegség:
A mézet keverje össze őrölt fahéjjal, és lekvár helyett ezt kenje a kenyérre. Fogyassza rendszeresen. Csökkenti a koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen. Akik már átestek infarktuson, és rendszeresen fogyasztják ezt a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy a következő roham nem, vagy csak később következik be. Ezen kívül könnyíti a légzést és erősíti a szív munkáját. Amerikában és Kanadában ezzel gyógyítják azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem annyira rugalmasak. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát.

Artritisz:
Az ízületi kopásban szenvedő betegek reggel, délben és este egy pohár meleg vízbe tegyenek két kanál mézet és egy kanál őrölt fahéjat. A krónikus artritisztől is megszabadulhatnak, ha rendszeresen fogyasztják. Acopenhaveni egyetemen végzett felmérés szerint 200 beteg közül az italfogyasztása után 73 beteg teljesen megszabadult a fájdalomtól, és azok, akik nem tudtak járni, fájdalom nélkül közlekedtek.

Hólyagfertőzés:
Egy pohár langyos vízbe tegyen két kanál mézet és egy kanál őrölt fahéjat. Megszünteti a húgyhólyag és a húgyutak fertőzését.

Fogfájás:
Öt kanál mézet keverjen össze egy kanál őrölt fahéjjal, naponta háromszor tegyen a masszából a fájós fogra. A fájdalom elmúlik.

Koleszterinszint:
Két kanál mézet és három teáskanál őrölt fahéjat keverjen össze 2 dl forró vízzel. Két órán belül 10 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet. Ha naponta háromszor alkalmazza, a krónikus magas koleszterinszint lecsökken. Ha naponta fogyaszt mézet, megakadályozza koleszterinszint emelkedését.

Megfázás:
Ha gyakran megfázik, három napon keresztül naponta háromszor egyen egy kanál mézet és negyed kanál őrölt fahéjat. Gyógyítja a megfázást, a krónikus köhögést és megtisztítja a légcsövet.

Gyomorpanaszok:
A méz és az őrölt fahéj keveréke gyógyítja a gyomorfájdalmat és megakadályozza a gyomorfekély kialakulását

Az immunrendszer erősítése:
A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi a szervezetet a vírusok, baktériumok ellen. A mézben nagyon sok vitamin és vas van. Rendszeres használata erősíti a fehér vérsejteket a baktériumokkal és a vírusokkal folytatott harcban.

Nehéz gyomor:Egy kanál fahéj 2 kanál mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav túlzott termelődését.

Nátha:Spanyol tudósok rájöttek, hogy a méz olyan természetes anyagokat tartalmaz, amelyek megölik a nátha baktériumtörzseit.

Pattanás:
Három kanál mézet és egy kanál fahéjat keverjen össze. Lefekvés előtt kenje be vele a pattanásokat, majd mossa le meleg vízzel. Ha naponta elvégzi ezt a műveletet, egy héten belül eltűnnek a pattanások.

Bőrfertőzés:
A méz-fahéj páros gyógyítja az ekcémát, az övsömört és a bőrfertőzés minden formáját.

Fogyás:
Reggel éhgyomorra fél órával a reggeli előtt, este pedig lefekvés előtt igyon meg egy mézes fahéjas italt. Rendszeres fogyasztása csökkenti a súlyt a rendkívül kövérek esetében is. Még akkor is megakadályozza a zsír lerakódását, ha nagyon zsíros ételeket fogyaszt.

Krónikus fáradtság:
A testi erőt legjobban, a mézben lévő cukor regenerálja. A mézet és fahéjat fogyasztó idős emberek erősebbek és mozgékonyabbak. Ha délután három óra körül fogyasztunk el ilyen italt, egy héten belül helyreáll a szervezet vitalitása