Kedves olvasó, idelátogató, bekukkintó! Üdvözöllek virtuális világomban!



2011. szeptember 21., szerda

Barackos mandulás torta

Hétvégén kedves férjem születésnapját ünnepeltük ( 29) és erre az alkalomra készítettünk a kis csajjal egy tortát, aki már korán reggel ezzel ébred
-Tortát kell süssünk édesapjának!
Szerencsére mire ez a mondat elhangzott már készen volt a két tortalap, már csak a krémek voltak hátra, de így is bőven kivette részét a kavargatásból és díszítésből.
Bár van egy nagyszerű, csak tortákkal foglalkozó könyvem, mégis az anyósomtól tanult tortalapot készítettem, mert már elég sokszor előfordult, hogy a képen nagyon jól néz ki, aztán a valóság egészen más. Tehát nem hagytam a járt utat, hanem ezt a piskótát készítettem, ami most sem hagyott cserben.

A sütőport a viszonyítás kedvéért  helyeztem mellé, ezt a piskótát szoktam ketté vágni. Általában két piskótát sütök,  és három lapot rakok össze, a negyedik elfogy időközben :)) Ingóka különben nagyon szereti, akár babapiskótának is elmenne.

Hozzávalók a piskótához

4 tojás sárgája, 4 ek  porcukor, 2  ek kanál hideg víz, reszelt citromhéj, 1 cs sütőpor
4 tojás fehérje , 4 ek porcukor, 2 kanál hideg víz,  néhány csepp ecet vagy citromlé
8 ek liszt

Elkészítés

A tojás fehérjét mixerrel és a többi hozzávalóval kemény habbá verem,
a tojás sárgáját mixerrel habosra keverem, majd adagolom a sárgájához 2 kanalankét a lisztet, majd habot, majd lisztet, habot, míg el nem fogy. Ekkor már csak fakanalat használok.  Kivajazott, lisztetzett tortaformában, közepes fokozaton 3o-35 percig sütöttem, a 2o perc után a legalacsonyabb fokozatra kapcsolok. Anyósóm szerint az első 2ö percben nem szaban a sütő ajtóját kinyítni.

A krémhez

5 dl tej
1 csomag mandula ízű puding
2 ek liszt
2,5 dl Hulala tejszínhab
1 cs tejszínhab fixáló , elmaradhat

Elkészítés
A pudingot elkészítettem az előírás szerint, de még tettem bele két ek lisztet, így valóban sűrű lett. Amikor teljesen kihűlt, hozzáadtam a felvert tejszínhabot, mixerrel összedolgoztam ( nagyon krémes tortához értemes még egy fél csomag pudingot elkészíteni)

A szirup

A sziruphoz egy általam eltett nagy üveg barack kompót levét használtam, egy keveset felmelegítettem, még elkavartam benne 4 ek cukrot és kevés rumeszencet, de ez helyettesíthető mandula aromával, akkor még intenzívebb lesz az íze.

Minden lapot meglocsoltam, megkentem krémmel, majd kívülről is bevontam, több kevesebb sikerrel.Oldalt mandulaforgáccsal érdemes diszíteni, nekem most csak kókuszreszelékem volt, de így is jó lett.
A tetejét barackkal és szív alakú piskótával dobtuk fel, majd olvasztott csokit csepegtettünk rá.
16 szelet torta lett belőle, ami azonnal elfogyott :))

2011. szeptember 12., hétfő

Egy pohár szeretet - tejszínhabos desszert

Ez a pohár desszert még a nyáron készült, de csak most jutott eszembe fel is tenni a blogra. Egy nyári napon palacsinta party-ra  hívtam a családod, mert joghurtos palacsintát sütöttem. Édesanyám viszont nem szereti a hideg palacsintát semmilyen formában, ezért neki szántam ezt. Friss gyümölcsöm csak a piros ribizli volt, de  bármilyen gyümölccsel készíthető.

A következék kerültek bele:
A pohár aljára egy nagy marék ribizli, aztán tört étkezési keksz, darabokra tört keserű csokoládé, ezt beborítottam reszelt tejcsokival, majd ismét raktam egy réteg gyümölcsöt és tört  csokit meg kekszet. A tetejére tejszínhabot fújtam, néhány szem ribizlivel diszítettem, és egy szivecskés piskóta is került bele. 

Volt sikere, de a joghurtos palacsinta sem maradt szégyenben.
 

2011. szeptember 6., kedd

Körömvirágkenőcs


Nem tudom mennyire gasztro téma, de főzni ezt is kell :))
Körömvirág kenőcsöt sokféle módon készítenek, rengeteget találtam a neten is, aztán újból az lett a nyerő nálam, amely a legegyszerűbb és a legkevésbbé időigényes. Maria Treben Egészség Isten patikájából  című könyvéből inspirálódtam, édesanyám is aszerint készíti évek óta.

Hozzávalók :
- fél kiló disznózsír
- két marék összevágott körömvirág virága, level, szára

Elkészítés :
A zsírt felmelegítettem, és felforrósítottam, mintha húst szeretnék sütni benne. Ekkor beledobtam a két marék vágott virágot, és néhány percig sütöttem, majd kikapcsoltam a tüzet.
24 órán át hagytam állni, ez  lett belőle :


 Meglepett, hogy mennyire megőrízte a színét a  virág. Másnap felmelegítettem, annyira, hogy folyékony legyen, majd az előkészítette dobozkákba, tégelyekbe szűrtem, lezártam a dobozokat.  A megmaradt virágok pakolásként alkalmazhatóak.
Ez a kenőcs kiváló különféle sebek gyors összehúzódására, lábgombásdásra és a viszerek kezelésére is, de kiütésekre is szokták tenni.
Meglepően szép színe és erős illata lett,  de ezzel is az történt, mint megannyi süteményemmel, ivólevemmel, tortámmal - elajándékoztam. Most pedig egy újabb adag elkészítésére készülök, nem árt ha van belőle itthon is.