Kedves olvasó, idelátogató, bekukkintó! Üdvözöllek virtuális világomban!



2011. április 30., szombat

Édesanyámnak


Szeretettel köszöntelek, Édesanyám, ezen a szép májusi reggelen, hálával és köszönettel mindazért amit eddig értünk tettél és folyamatosan teszel.

http://www.youtube.com/watch?v=UlJ1YsedgK4&feature=related

Színes húsvéti reggeli


Nemrég még azt írtam egyik bejegyzésemben, hogy a gyerekek miatt idén igazán szép, színes Húsvétra készülünk. És valóban szépnek is sikerült, már a reggeli is a gyerekek kedve szerint  volt feltálalva. Azért, hogy együtt ünneplhessünk a nagyszülőkkel, testvérem vállalta a háziasszony szerepet, és ezzel a szép terítéssel várt mindannyiunkat. A hidegtálak és az elrendezés az ő keze munkája, mi a színes tojásokkal, a főt sonkával és a báránytöltelékkel tettük gazdagabbá.
Nem maradt el a hagyományos kakaóskávé sem, így teljes volt a reggeli.
Ingókám legelsőnek foglalt helyett az asztalnál, és máspdpercek alatt tányérjába gyűjtötte a számára legfontosabbakat.



Aztán mamaiék nyújtották át az ajándékokat a kicsibb és a nagyobb gyerekek számára egyaránt, amiből nem hiányozhatott az óriás csokinyuszi sem.
Majd Kini igazi meglepetést szerzett a gyerekeknek, az udvaron színes tojásokat és cukorkákat rejtett el, amelyeket a gyerekek nagy örömmel gyűjtöttek kosárkájukba. Ezalatt igazi kényeztetésben volt nekünk is részünk, kint szolgálta fel a finom kávét és az erre az alkalomra készült, finomabbnál finomabb süteményeket, ha jól számoltam öt félét.

És persze jelen volt a piros szemű fehér nyuszi is :))

Igazán szép, napsütéses  délelőttünk volt, nagyon jól éreztük magunkat.

Köszi szépen, Kini!

2011. április 26., kedd

Húsvét reggeli tojásfestés

Idén is sok tehendő akadt a ház körül is, az udvaron, és a házban is, ezért meglehetősen sok energiánkba került felkészülni a húsvétra. Szerencsére egy hét vakációnk is volt, így  sokkal több mindenre jutott időnk. Főleg mikor  még egy minden lében kiskanál csaj szaladgál az ember mellett :))
Már egy héttel hamarabb előkészítettük a kosárkákat, ahová majd a nyuszi rakja a tojásokat. Szombat este kisétáltunk a közeli erdő szélébe és mohát gyűjtöttünk  a kosarakba, friss levelező agákat  vázába. Késő este elkészítettük a tojástartókat is, nem kalácsból, ahogyan előzőleg terveztem, hanem papírból.
Aztán vasárnap reggel, egy finom kávé mellett elkezdődhetett a tojásfestés.
A hagyományos gyimesi írott tojások mellé színeseket is festettem, mert ezek sokkal érdekesebbek kicsi gyerekek számára.
Négy színnel dolgoztam, piros, kék, sárga, zöld.

Nagyon tetszett, ahogy  színesedtek a tojások. 4-5 perc alatt készen is volt az első rend, papírszalvettára szedve megszáradtak, majd kevés olajjal fényesítettem őket.

És a végeredmény :))
Ez a kosárka pedig Farkaslakára utazott, az ottani locsolóknak:

Ezekkel a szép tojásokkal kívánok minden rendszeres olvasómnak, családomnak, idejárónak, kukkantónak vagy csak idetévedőnek Áldott Húsvéti Ünnepeket és napsütéses tavaszt!

2011. április 22., péntek

Egyszerű édes kalács

Húsvétra készülve próbáltam ki ezt a kalács receptet, de azt  hiszem nemcsak húsvétra fogom majd készíteni, hanem hétköznapokra is. Íme az  okok: kevés hozzávaló, gyosan megkel, formázás után elég csak annyi ideig keleszteni amíg kimelegedik a sütő, jó nagy adag lesz belőle, és nagyon de nagyon finom.
Tízóraira vagy kisebb utazásokra is jól jöhet, de lekvárral, vajjal vagy mézzel is isteni finom.
Szóval ez az egyszerű, de nagyszerű kategóriába tartozik nálam.

A recept a youtuberol származik, ott  sós  Húsvéti fonott kalács nak van készítve, én változtattam a cukor só arányon.

Hozzávalók:
1 kg liszt,
5 dkg élesztő,
1o dkg cukor,
1 kk só,
2 db tojás,
5 dl tej,
5 dkg vaj
1 tojás a lekenéshez

Lehet még tenni hozzá kevés reszelt citromhéjat és 2 cs vanília cukrot.

Elkészítése:
Az élesztőből, pici cukorból, tejből és 3 ek lisztből tejföl sűrűségű kovászt készítünk, kelesztjük, ha jó, összegyúrjuk a többi hozzávalóval, a vajat olvasztva adjuk hozzá a végén. Kidolgozzuk, fél órát kelesztjük. Aztán lisztezett felületen hat részre osztjuk, mindenik részt kisodorjuk. Két két sodort rúdből fontam össze a kalácsot, így három nagy kalácsom lett. Ezeket tehetjük kalácsformába is. Én a három kalácsot egymás mellé helyezetem a kiolajazott tepsibe, nem hosszába, hanem  a tepsi szélességének megfelelően, kb 2 cmre egymástól. Kelesztjük 20 percig, lekenjük tojással, 170 fokon sütjük kb. 40-45 percig.  3 gyönyörű kalács lett  ebből az adagból.

Jó étvágyat!

2011. április 18., hétfő

Húsvéti fonat tojástartónak


Még mindig a Húsvétra készülve... A Nők Lapja Konyhába fedeztem fel a receptet, amit némi változtatasál el is készítettem. Mivel szépen alakultak a fonatok, az az ötletem támadt, hogy tojástartónak lenne a legjobb, így együtt jelenik meg a húsvéti terítéken a kalacs és a tojás is. És mindekettő egyenlő mértékben érvenyesül majd.

Hozzávalók: 6 drb fonathoz
25 dkg liszt
6dkg cukor
csipet só
pár csepp citromlé
1 cs vaníliás cukor
kevés reszelt citromhéj
1,3 dkg friss élesztő
1.3 dl tej vagy tejszín
2 drb tojás, egy a tésztába egy pedig kenni
3,5 dkg vaj vagy margarin
két marék mazsola

Elkészítés
A szokásos módon kovászt készítettem az élesztőből, kevés cukorból, a langyos tejből és  2 ek lisztből. Mikor már szépen megkelt, a liszthez adtam, hozzáadtam a cukrot, a tojást és a sót, majd gyors mozdulatokkal megdagasztotta. A végén beleöntöttem az olvasztott vajat, és jól összedalgoztam, aztán pedig a mazsolát is beledolgoztam. Hagytam duplájára kelni. Ekkor lisztezett felületre borítottam, hat egyenlő részre osztottam, minden részt újból két részre. A részekből hosszú csíkokat sodortam, és két -két csíkot fontam össze, majd kör alakúra formáztam. 2o percet hagytam kelni, végül lekentem tojássárgával, és előmelegített sütőben, kb 3o percig sütöttem, amíg szép piros lett a teteje.

Jó móka volt, könnyen eltelt  egy hosszú esős délután, Ingóka maga is végig formázott és lisztezett mellettem, aztán kíváncsian kérdezte: Hová lettek a hosszú kígyók?
Mire a család összekerült, már finom kalácsillat terjengett a levegőben.

2011. április 11., hétfő

Húsvéti fonott kalács

Annak ellenére, hogy kint kb 5  centiméters hóreteg van, közben fel süt a nap, aztán ismért mogorva, ellenséges, sötétlilla felhők borítják be az eget, mi igencsak készülünk a kikeletre és a Húsvét nagy ünnepére is. Az íróasztalunk felett mostanig jelezte a naptár, hogy a Kikelte Havában járunk, áprilisre fordítva, azt jelzi, hogy bizony ez még a Szelek Hava.
Idén színesebbé kell varázsoljuk a Húsvétot, hiszen a kétéves kis manónk,  már nagyon várja  nyuszi érkezését. Unokatestvérétől már kapott friss búzát is, amibe majd kerülnek a piros tojások, van kifestősünk és, verseket is tanulunk. Jómagam a menűre is gondolok. Mindenképpen szertenék kalácsot, de valami olyant, amivel nem kell egész nap dolgozni, dekoratív, és 2-3 napig is friss marad. Ha esetleg pénteken elkészíteném, akkor vasárnap reggel még fogyaszthtó legyen. Gyerekkoromban otthon minden Húsvét reggelen piros tojást ettünk, kakaós kávéval és kaláccsal. Ezt szeretném itthonra is, az idén.
Ezért gondoltam, hogy kipróbálok néhány kalács receptet, az igazi kemecében sült kalácstól kicsit félek.

Kevés hozzávalóból és aránylag hamar elkészült a fenti kalács:

2o dkg rétesliszt
35 dkg liszt
2 db tojás
2 ek cukor
1 tk só
2 dl tej
1 dl olaj
fél citrom héja
2 cs vanília cukor
1 cs. szárított élesztő vagy friss élesztő

A hozzávalókat  összegyúrtam, összedagasztottam, 1 óra alatt duplájára kelesztettem. Ekkor három hosszú csíkot sodortam,  ezt fontam össze. Kör alakú tepsibe helyeztem, és újabb fél órát hagytam kelni. Aztán hideg sütőbe tettem, amíg melegedett a sütő, még az alatt is kelt. Mikor már szép piros színe kezdett lenni, kivettem, langyos cukros tejjel bekentem és még tíz percig sütöttem. Sárga színű. tömör kalács lett belőle, ízre finom volt,  fóliába csomagolva kiálta a két napos próbát.
A receptet egy régi könyvbe találtam, a héten a neten keresek.

Még egy fotó, gondoltam, hogy a piros tojásokat a kör közepébe is tehetem, ezért formáltam kör alakúnak. Sajnos a fotók nem a legjobbak.


Ötleteket szívesen fogadok :))